Cine refuză să lucreze ca zilier nu mai primește ajutor social - proiect

Cine refuză să lucreze ca zilier nu mai primește ajutor social - proiect

Sase deputati PNL au inregistrat, la Senat, un proiect de lege potrivit caruia refuzul persoanelor care primesc ajutor social de a lucra ca zilieri atrage dupa sine incetarea acordarii venitului minim garantat.

"In scopul valorificarii fortei de munca locale, primarii au obligatia sa intocmeasca Registrul Zilierilor, pe baza solicitarilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale sau alti beneficiari de lucrari in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, care au nevoie de forta de munca si functioneaza pe raza unitatii administrativ-teritoriale, denumite in continuare beneficiari de lucrari, dar si a listei cu persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social", prevede proiectul legislativ initiat de cinci sase deputati PNL.

Potrivit propunerii de lege depuse la Senat, persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social sunt obligate sa se inscrie in Registrul Zilierilor in termen de 10 zile de la data emiterii dispozitiei de acordare a venitului minim garantat de catre primar, iar repartizarea activitatilor se realizeaza de catre primar.

"Persoanele apte de munca din familiile beneficiarilor de ajutor social care refuza participarea la activitatile prevazute in Registrul Zilierilor pierd dreptul la ajutor social", prevede proiectul normativ.

De asemenea, refuzul persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social de a se inscrie in Registrul Zilierilor conduce la incetarea dreptului de fi beneficiare de ajutor social.

Persoanele care solicita forta de munca pentru desfasurarea activitatilor se adreseaza primarului, in scris, precizand activitatea ce urmeaza a fi desfasurata, numarul de lucratori solicitati si perioada de desfasurare a activitatii. Remunerarea activitatii, norma de lucru, precum si alte obligatii si indatoriri se stabilesc prin negociere directa intre beneficiarul de lucrari si persoana care presteaza activitatea, mai prevede propunerea legislativa.

Senatul este prima camera sesizata in cazul proiectului liberalilor, Camera Deputatilor fiind for decizional.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
365

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
662

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
1053

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...