După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Francisc a adus o schimbare semnificativă organizației bisericești din poziția de Episcop al Romei – pontificatul franciscan s-a concentrat pe dreptate socială, probleme de mediu și pe transformarea Bisericii într-o unitate ceva mai incluzivă decât în trecut.
Acum, Colegiul Cardinalilor se pregătește să se reunească la Vatican pentru un conclav în care va fi ales un nou papă și în care se va contura și viitorul Bisericii. Alegerea lor nu va fi doar pentru un lider spiritual pentru cei 1,37 miliarde de catolici, dar va fi una pentru o nouă doctrină a Bisericii și pentru felul în care va relaționa ea cu credincioșii.
Influența Papei Francisc asupra alegerii
Următorul papă va conduce o organizație bisericească profund influențată de Papa Franscisc. Pontificatul său a însemnat schimbări structurale serioase – inclusiv prin descentralizarea puterii Vaticanului și prin numirea unui număr mai mare de cardinali non-europeni decât în oricare alt pontificat.
Totuși, stilul său de a guverna biserica a lăsat Colegiul Cardinalilor într-o poziție incertă.
„Papa Francisc a ales majoritatea cardinalilor cu drept de vot în conclav”, spune Ulrich Lehner, profesor de teologie la Universitatea Notre Dame, potrivit Antena3 CNN.
„Totuși, stilul său de guvernare, caracterizat prin decizii unilaterale luate fără consultarea Colegiului a făcut imposibilă formarea de relații interpersonale între cardinali”, a adăugat expertul citat.
O problemă fundamentală ține de cazurile de abuzuri sexuale din interiorul Bisericii – problemă care a divizat clerul.
Cine sunt favoriții
Speculațiile privind viitorul Bisericii Catolice și succesorul Papei Francisc au început încă de când părintele a intrat în spital din cauza problemelor sale de sănătate.
Conform observatorilor, cele mai mari șanse le au cinci cardinali – Luis Antonio Tagle (Filipine), Pietro Parolin (Italia), Peter Turkson (Ghana), Peter Erdo (Ungaria) și Angelo Scola (Italia).
Citește materialul complet de pe Antena3 CNN...