Cinci motive pentru care să refuzi un job

Nu orice loc de muncă trebuie acceptat, spun specialiştii în resurse umane, cu toate că oportunităţile pe piaţa forţei de muncă sunt extrem de limitate în prezent şi multe persoane ar da orice doar să se angajeze.

Alegerea unui job nepotrivit poate avea efecte negative asupra evoluţiei profesionale, dar şi în sfera vieţii personale. "Un pas în carieră trebuie gândit măcar pe termen mediu, pe o perioadă de cel puţin doi ani. Dacă renunţi la un job după doar şase luni rişti să te discreditezi, să îţi strici reputaţia şi cartea de vizită", spune Mădălina Bălan, general manager al firmei Hart Human Resources. Potrivit acesteia, nemulţumirile cu privire la mediul de lucru sau la salariu sunt suficiente pentru a te determina să renunţi rapid la un job.

1. Munca peste program. Supraîncărcarea şi programul prelungit sunt la ordinea zilei în companiile din România, după cum arată sondaje recente, însă transformarea acestora în rutină zilnică sunt de natură să transforme în calvar viaţa personală şi de familie. Dacă oboseala fizică şi psihică se acumulează, riscurile pentru sănătate sunt foarte mari. Între altele, orele suplimentare cresc riscul de infarct.

2. Nivelul ridicat de stres. Sunt situaţii în care excesul de stres de la locul de muncă poate duce la epuizarea fizică şi psihică (aşa-numitul fenomen de "burn out"). Simptomele acestei epuizări sunt oboseala intensă, indiferenţa emoţională, sentimentul de inutilitate etc. Chiar dacă jobul este bine plătit, efectele asupra sănătăţii pot fi serioase.

3. Relaţia cu şeful direct. Relaţia proastă cu şeful direct este unul dintre cele mai frecvente motive ale demisiei. "Este foarte important să stai de vorbă cu mai mulţi oameni care lucrează în firma la care intenţionezi să te angajezi şi să le pui câteva întrebări despre şefii lor", spune Iuliana Stan, business manager al firmei de consultanţă în resurse umane Human Synergistics România. Contactele acestora pot fi găsite prin reţele de socializare, gen Facebook, prin cunoştinţe directe sau chiar prin oficialii companiei.

4. Lipsa oportunităţilor de dezvoltare şi promovare. O altă întrebare pe care trebuie să ţi-o pui înainte de a accepta un job este "Am oportunitatea aici să învăţ lucruri noi şi să avansez profesional la un moment dat? Sau risc să mă plafonez?" O muncă rutinieră şi fără perspective de evoluţie afectează negativ psihicul.

5. Nivelul salarial mult sub pregătire. Consultanţii le recomandă tinerilor care nu au deloc experienţă de muncă să se angajeze fără să se uite la început câţi banii primesc. Acest sfat este valabil doar pentru primul job, în rest un salariu sub pregătire atrage frustrări, scade capacitatea de a învăţa şi subminează încrederea în sine a persoanei respective.
 

(Realitatea.net)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
173

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
359

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
95

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...