Certificatul de performanta energetica: Cum poti obtine documentul si cat te costa?

Certificatul de performanta energetica: Cum poti obtine documentul si cat te costa?
Proprietarii vor fi obligati sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

Certificatul de performanta energetica (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.
 
Mai precis, intr-un certificat de performanta energetica sunt detaliate caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) rezultate din analiza energetica si termica, fiind valabil 10 ani de la data eliberarii.
 
Documentul se elaboreaza pentru cladirile existente si pentru cele noi care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate si permite consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii in functie de valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare.
 
Cum se obtine un certificat de performanta energetica?
 

Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Pana la data de 17 mai 2013, potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, erau inregistrati peste 1300 de auditori energetici pentru cladiri
 
Pentru intocmirea unui certificat de performanta energetica este necesara colectarea de informatii despre starea tehnica a apartamentului/blocului si a instalatiilor tehnice, a explicat, pentru AvocatNet.ro, Ovidiu Stanciu, auditor energetic grad I cladiri si instalatii si membru al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).
 
Conform auditorului, datele cu caracter general sunt culese de la proprietarul apartamentului, precum si de la administratorul blocului. "Aceste date vor fi trecute in una dintre Anexele la certificatul de performanta energetica ce va fi predata solicitantului dupa efectuarea calculelor si determinarea clasei de performanta energetica", mentioneaza Stanciu.
 
In plus, pentru intocmirea unui CPE sunt necesare si urmatoarele documente:
 • Plan general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000) cu precizare punctelor cardinale
 • Planuri arhitectura - fatade si sectiuni: subsol, parter, etaj curent, ultim etaj, terasa
 • Planuri cu sectiuni longitudinale si transversale
 • Planuri instalatii incalzire si apa calda de consum
 • Releveu apartament scara 1:100
 • Alte detalii constructive pentru  pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda/terasa,etc
 • Denumirea producatorului sau fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului
 • Facturi apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii
 
Auditorul contactat de AvocatNet.ro a mentionat, de asemenea, ca elaborarea unui CPE pentru o cladire presupune parcurgerea a 5 etape esentiale, dupa cum urmeaza:
 1. Evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii aferente (incalzire, preparare/furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial);
 2. Definirea cladirii de referinta atasata cladirii reale si evaluarea performantei energetice a acesteia (nu se aplica in cazul apartamentelor);
 3. Incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii;
 4. Notarea din punct de vedere energetic a cladirii;
 5. Intocmirea actului " Certificat de Performanta Energetica " pentru acea cladire si inserarea recomandarilor referitoare la modalitatile de crestere a eficientei in utilizarea energiei.
 
Cat costa un certificat de performanta energetica?
 
Tarifele aferente certificarii si auditarii energetice au fost aprobate de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), fiind diferite, in functie de urmatoarele categorii de servicii:
 
Categoria A - Certificat de performanta energetica
Categoria B - Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta energetica
Categoria C - Audit energetic si Raport de audit energetic
Categoria D - Consultanta in domeniul energeticii cladirilor
 
Conform informatiilor de pe site-ul AAEC, in ceea ce priveste primele 3 categorii, tariful este diversificat pe urmatoarele tipuri de cladiri:
 • Apartamente de bloc si unitati de cladire (magazine, birouri etc)
 • Cladiri de locuit individuale, cuplate, insiruite
 • Blocuri de locuinte
 • Cladiri de birouri si administrative
 • Cladiri de invatamant, scoli, gradinite etc
 • Cladiri de sanatate, spitale ,policlinici etc
 • Cladiri de comert
 • Hoteluri, moteluri, pensiuni
 • Cladiri de cultura si sport
 • Cladiri de productie
 
In plus, institutia a pus la dispozitia publicului un document ce cuprinde preturile pentru fiecare tip de cladire, conform caruia tarifele pentru eliberarea certificatului de performanta energetica pentru un apartamentul sunt dupa cum urmeaza:
 
Poti consulta AICI tarifele aprobate de institutie pentru fiecare tip de cladire.
 
Pe de alta parte, potrivit lui Ovidiu Stanciu, documentul AAEC are caracter de recomandare. "In final, pretul este dictat de piata libera", puncteaza auditorul.
 
Nicio locuinta nu va mai putea fi vanduta sau inchiriata fara un CPE
 
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, introduce obligativitatea prezentarii certificatului la vanzarea sau inchirierea locuintei. "Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz", se precizeaza in documentul citat.
 
Mai exact, potrivit noilor dispozitii, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.
 
Atentie! Legea nr. 159/2013 stabileste, de asemenea, ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.
 
Totodata, in actul normativ publicat recent se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.
 
Legea nr. 159/2013 va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica in 18 iulie 2013.


Sursa: avocatnet.ro

VEZI LISTA AUDITORILOR ATESTATI pana la 17 mai

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
133

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
395

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
73

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...