Cerşetor în Norvegia, înmormântat regeşte acasă

Cerşetor în Norvegia, înmormântat regeşte acasă
A trăit ca un cerşetor, dar a fost înmormântat ca un erou. De asta a avut parte românul Ioan Băndac, adus în ţară de la mii de kilometri pentru a fi înmormântat creştineşte pe pământul natal.

Ieri, bărbatul de 53 de ani, fost cerşetor în Norvegia, a fost condus la cimitirul Sarata, din Bacău, doar de o mână de oameni, câteva rude şi o echipă de televiziune din Țara Fiordurilor, dar şi de departe, din micuţul orăşel Tromser, unde fiecare a contribuit, după posibilităţi, pentru a-i satisface ultima dorinţă a românului, devenit peste noapte erou local, scrie ziaruldebacau.ro.

Destinul lui Băndac s-a schimbat în urmă cu trei ani, când un cuplu i-a lăsat cheile locuinţei lor, pentru a se îngriji de casă, iar după o lună, cuplul de norvegieni a găsit o locuinţă mai curată decât la plecare, iar bărbatul nu numai că nu furase nimic, dar le şi cumpărase, din banii câştigaţi pe stradă, un covoraş pentru baie, decoraţiuni de Crăciun şi câteva ghivece de flori. Gestul băcăuanului i-a impresionat pe norvegienii Knut şi Alexa Belandria, care au făcut ca povestea să ajungă subiect de televiziune centrală şi au făcut din fostul cerşetor un exemplu de urmat. La scurt timp, Băndac a fost angajat ca vânzător de ziare chiar la trustul de presă care a realizat reportajul, însă acum câteva luni s-a îmbolnăvit de plămâni şi a fost internat la spital. Când medicii nu i-au mai dat speranţe de viaţă, el i-a spus Helenei, dragostea lui secretă, că ultima dorinţă este să fie înmormântat în România.

"Ne-am îndrăgostit într-o secundă şi de atunci ne-am întâlnit în fiecare zi – spune Helena, venită şi ea la înmormântarea iubitului ei. Am ţinut totul secret, pentru că am doi copii şi nu voiam să afle că m-am îndrăgostit de un cerşetor. M-a atras la el privirea blândă, aerul de Moş Crăciun, şi sufletul lui mare. Toată lumea îl iubea pentru că toată fiinţa lui transmitea bucurie şi bunătate. La spital a scris că vrea să fie înmormântat în România. Şeful ziarului a dat imediat ştirea şi după 24 de ore aveam 100.000 de coroane". Odată banii adunaţi de la comunitate, peste 10.000 de euro, au demarat şi formalităţile pentru repatrierea fostului cerşetor.

El a fost depus la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Bacău, unde doi preoţi au oficiat slujba de înmormântare, după care sicriul a fost îngropat în Cimitirul Sarata. Tot ceremonialul, împreună cu povestea din România a fostului cerşetor, vor deveni subiectul unui reportaj al postului norvegian nrk.no, ca un ultim omagiu adus celui care le-a oferit o adevărată lecţie de viaţă.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
76

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
34

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
64

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...