Centrul de Ingrijire si Asistenta Dorohoi va sarbatori 100 de ani, daca va fi reabilitat in urma inundatiilor din iunie

Centrul de Ingrijire si Asistenta Dorohoi va sarbatori 100 de ani, daca va fi reabilitat in urma inundatiilor din iunie

LIVIU RADASANU

Inundatiile care au avut loc la sfarsitul lunii iunie au afectat si Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru persoanele adulte cu handicap si varstnici din municipiul Dorohoi, pagubele ajungand la peste 800 de milioane de lei vechi.

In urma evaluarii pagubelor, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani a stabilit suma necesara reabilitarii centrului din municipiul Dorohoi, si anume 800 de milioane lei vechi, suma care va fi suportata din bugetul propriu al institutiei. De asemenea, directorul DGASPC, Liviu Radasanu, sustine ca sefii celorlalte centre de ingrijire vor fi nevoite sa faca economii si sa dea dovada de solidaritate, pentru ca lucrarile la CIA Dorohoi sa fie finalizate pana pe data de 15 septembrie.

"Prejudiciul de la Centrul de Ingrijire si Asistenta Sociala de la Dorohoi il apreciem undeva la suma de 800 de milione-1 miliard de lei vechi, bani pe care ne-am planificat sa-i punem din bugetul propriu al institutiei, rugand sefii de centre sa faca economie si sa dea dovada de solidaritate pentru ca se putea intampla in oricare dintre centre si e cazul sa fim solidari. Cumparam doar materiale, manopera o asiguram cu forte proprii, deci nu lucram cu societati, ca sa minimalizam costurile. Am convingerea ca pe 15 septembrie vom sfinti si da drumul din nou centrului din Dorohoi", a precizat Radasanu.

La randul sau, si directorul CIA Dorohoi, Iulian Azoitei, spera ca centrul sa fie redeschis pana pe 15 septembrie pentru a putea sarbatori, pe 1 octombrie, cei 100 de ani pe care ii implineste institutia anul acesta.

"Lucram pe toate fronturile ca sa obtinem materialele necesare reabilitarii centrului si in termen util. Noi ne-am propus ca 15 septembrie sa fie ziua in care batranii vor reveni de la Leorda in Centrul de la Dorohoi. Sunt oameni care de 20 de ani sunt in acel centru si se obisnuiesc. E a doua lor casa si e greu, orice mutare, orice schimbare, mai ales la persoane care au o anumita varsta, o anumita mentalitate. Sunt batrani si trebuie rabdare, atentie, consiliere. 15 septembrie este ziua in care vom redeschide centrul, iar la 1 octombrie speram sa sarbatorim si cei 100 de ani de existenta.  Se implinesc 100 de ani de cand centrul a fost donat de Gheorghe si Ecaterina Cucu comunitatii locale DorohoI si transformat in centru de ingrijire, atunci era pentru infirmi si acum este Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru persoanele adulte cu handicap si varstnici", a afirmat Azoitei.

Reamintim ca, in urma inundatiilor care au avut loc la sfarsitul lunii iunie, in municipiul Dorohoi a fost afectat si Centrul de Ingrijire si Asistenta Sociala, apa din cladirea situata in zona Garii ajungand, pe 28 iunie, si la 1,5 metri.

In prezent, cei 51 de beneficiari ai CIA Dorohoi au fost  transferati la CIA Leorda, centru unde mai sunt alti 68 de beneficiari, iar pentru a face fata cu personalul la dublarea capacitatii asistatilor, au fost transferati si o parte din angajatii de la Dorohoi.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de peste 100.000 de lei și numerar confiscat de polițiștii de la Serviciului de Investigare a Criminalității Economice!

astăzi, 14:10

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 13 agenți economici, prilej cu care au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 104.000 lei, pentru nerespecta...

Părinții din Botoșani despre cheltuielile de început de an: „Dacă nu ai copil care vrea totul numai de firmă, te descurci cu cheltuielile!”

astăzi, 13:11

Am stat de vorbă cu câțiva părinți din Botoșani despre cheltuielile de început de an și iată ce am aflat: Uniformele nu sunt în realitate o povară: nici financiar, nici pe...

Amendă uriașă aplicată unui bărbat din Botoșani care și-a abandonat pisicile!

astăzi, 12:23

Acesta a fost surprins, în luna august 2024, în timp ce abandona mai mulți pui de pisică în zona cu vegetație a Gării din municipiul Botoșani. În luna august a.c., &ici...