Centrele de permanenta, inca o corvoada pentru medicii de familie botosaneni!

Centrele de permanenta, inca o corvoada pentru medicii de familie botosaneni!

 PAUL SERBAN  

Medicii de familie se plang ca, potrivit proiectului de ordonanta elaborat de Ministerul Sanatatii, care instituie obligativitatea permanentei, li se impune sa faca munca fortata, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta.

Masura este primita cu reticenta de reprezentantii medicilor de familie din Botosani, care spun ca vor ajunge sa faca munca voluntara si vor trebui sa scoata bani din propriile buzunare pentru a putea asigura functionarea acestor centre de permanenta.

"In proiectul privind modificarea legii permanentei este stipulat faptul ca vom fi sanctionati cu 10% din contractul pe care il avem cu Casa de Asigurari de Sanatate, daca nu intram in mod obligatoriu sa facem permanenta. Este ilegal, pentru ca se impune munca fortata, si nu este asa cum ar trebui, o actiune de stimulare a medicilor sa participe la aceste centre de permanenta", a declarat medicul Paul Serban, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Botosani.

In plus, reprezentantii medicilor de familie au ridicat si problema finantarii. Fondurile pentru functionarea centrelor de permanenta vor trebui asigurate de catre autoritatile locale si este greu de crezut ca se va intampla acest lucru, in conditiile in care vistieriile primariilor sunt mai mult goale si abia le ajung bani sa acopere cheltuielile de la o luna la alta.

"Sunt niste conditii prevazute in aceasta legislatie care trebuiesc in primul rand indeplinite de Consiliile Locale, care doresc sa faca un centru de permanenta, si de catre Directia de Sanatate Publica. Consiliul Local trebuie sa puna la dispozitie un spatiu perfect amenajat, igienizat si compartimentat conform normelor in vigoare, trebuie sa asigure plata utilitatilor, plata unei femei de serviciu si, daca vor sa aiba si ambulanta pentru deplasari in teren, trebuie sa plateasca un sofer si combustibilul. Pana la urma vom ajunge sa scoatem tot noi bani din buzunar, sunt centre de permanenta in tara unde medicul se duce cu lemnele de foc in protbagaj pentru a-si incalzi cabinetul", a spus medicul Paul Serban.
 
Conform proiectului aflat in dezbatere publica, medicii de familie sunt obligati sa asigure continuitatea in centrele de permanenta in fiecare zi de luni pana vineri, intre orele 15.00 si 8.00, si non-stop in zilele de sambata si duminica.

Conform datelor prezentate de Ministerul Sanatatii, la nivel national functioneaza 83 de centre fixe de permanenta, pentru care sunt incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate, si doar un centru mobil de permanenta, in judetul Botosani, in 17 judete si in municipiul Bucuresti neexistand niciun centru de permanenta in contract cu casele de asigurari de sanatate.

In judetul Botosani centrul mobil de permanenta este in comuna Corlateni.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...

Ieșenii îi laudă pe botoșăneni, dar speră la o victorie în derby-ul Moldovei: ”Vor fi orgolii mari!”

astăzi, 12:45

Politehnica Iași va întâlni luni, la Botoșani, formația locală FC, într-o partidă din etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Ieșenii și-au prezentat punctul de vedere legat de me...

Valeriu Iftime: ”Sper că cei de la PSD o să vadă și vor lua aminte!” (Video)

astăzi, 11:34

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, vorbește din nou despre barajul de la Vârfu Câmpului, care va fi declarat proiect major de importanță națională: &rdq...