Cele mai eficiente antiinflamatoare naturale

Exista dovezi substantiale, clinice si experimentale, care sugereaza ca aspectul inflamator al multor forme de artrita si al altor afectiuni legate de inflamarea articulatiilor poate fi tratat eficient prin folosirea anumitor suplimente.

Mai mult, cateva incercari clinice indica faptul ca multe dintre solutiile naturale ofera o eficienta similara celei pe care o au medicamentele antiinflamatoare conventionale si sunt si mai sigure pentru sanatate, scrie ziare.com.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) produc ulcere de tract intestinal (cu riscul unor sangerari interne) la 10-30% dintre oamenii care le folosesc pe termen lung si eroziuni ale mucoasei stomacale si tractului intestinal in 30-50% din cazuri. In plus, aceste medicamente provoaca, printre altele, si deteriorari la nivelul rinichilor si ficatului, cand sunt folosite tot pe termen lung.

Prin urmare, daca suplimentele naturale antiinflamatoare pot atenua inflamatia fara asemenea efecte adverse destul de grave este spre binele pacientului sa le foloseasca chiar si daca acestea doar reduc astfel cantitatea de AINS folosita. Mai multe studii sprijina folosirea acestor suplimente ca alternative viabile la medicamentele sintetice.

De asemenea, printre alte masuri naturale care pot fi adoptate pentru tratarea artritei si a altor afectiuni legate de inflamarea articulatiilor se numara schimbari in alimentatie, folosirea sulfatului de glucozamina pentru a sprijini formarea de tesuturi ale cartilajelor si suplimentarea alimentatiei cu seminte de in si ulei de peste.

Potrivit unor cercetari detaliate realizate de Meschino Health, ce au inclus studierea catorva zeci de lucrari medicale, iata care sunt cele mai bune suplimente antiinflamatoare naturale.

Nota: Cere insa sfatul unui medic inainte sa apelezi la acestea, pentru a-ti stabili dozajul in functie de particularitatile tale (ar putea fi mai mic sau, dimpotriva, mai mare).

1. Curcumina

Curcumina este un agent antiinflamator gasit in condimentul turmeric, iar un studiu a demonstrat ca aceasta substanta este la fel de eficienta ca puternicul medicament antiinflamator fenilbutazona in reducerea durerii, a inflamatiilor si a rigiditatii in cazul pacientilor cu artrita reumatoida.

De asemenea, s-a aratat ca este eficient in tratamentul inflamatiei post-operatorii, iar alte studii indica faptul ca poate reduce nivelul de histamine si ca este un antioxidant puternic, ceea ce ar putea contribui la proprietatile antiinflamatoare.

Pentru rezultate mai bune specialistii ar trebui sa ia in calcul un extract 95% standardizat de curcumina. In general, doza zilnica este de 400-600 mg, in cazul in care acesta este singurul agent antiinflamator luat. Daca se folosesc si alti agenti, curcumina poate fi luata in doze mai mici. Efectele adverse sunt rare, dar cand apar e vorba de arsuri stomacale si reflux gastroesofagian.

Curcumina poate insa accentua efectele unor medicamente anticoagulante, astfel ca folosirea concomitenta cu warfarina sau coumadin ar trebui considerata o contraindicatie.

2. Boswellia

Boswellia este o rasina a arborelui boswellia, despre care studii clinice au aratat ca imbunatateste simptomele pacientilor cu osteoartrita si artrita reumatoida. Ca agent antiinflamator unic folosit, dozajul este de 150 de mg. Doze mai mici, ca si in cazul curcuminei, sunt eficiente daca sunt combinate cu alti agenti antiinflamatori. Boswellia nu pare a avea efecte adverse importante sau interactiuni cu medicamente.

3. Extractul de salcie alba

Acest extract ofera substante antiinflamatoare ca salicina, despre care s-a aratat ca sunt eficiente in tratarea artritei, a durerilor de spate si a altor boli inflamatoare legate de articulatii. Doza uzuala este de 20-40 de mg de salicina pe zi.

Efectele adverse sunt rare, dar pot aparea greturi, dureri de cap si probleme digestive. Contraindicatiile pot include afectiunile in care administrarea de acid acetilsalicilic (sau ASA) este nerecomandata - spre exemplu guta, diabetul, hemofilia, boli ale rinichilor, ulcer peptic activ si posibil astm.

4. Extractul de radacina de ghimbir

Acesta contine oleo-rasini (gingerol) care au beneficii in gestionarea mai multor probleme legate de inflamatii, cum ar fi artrita reumatoida, osteoartrita si mialgie. Dozajul uzual zilnic este de 500 de mg de extract de ghimbir standardizat la un continut de 5% de gingerol. Efectele adverse sunt rare si in acest caz, dar daca apar acestea includ arsuri stomacale si probleme digestive.

Nu ar trebui insa dat pacientilor cu calculi biliari si poate induce si un efect anticoagulant moderat, astfel ca nu ar trebui luat concomitent cu warfarina sau coumadin.

5. Bromelaina

Bromelaina contine enzime antiinflamatoare care au capacitatea de a suprima inflamatia si durerea prezente la artrita reumatoida, osteoartrita, alte afectiuni care implica inflamatii ale articulatiilor si la vatamari corporale. Dozajul uzual este de 400 mg zilnic. Poate insa accentua efectele unor medicamente anticoagulante, astfel ca nu ar trebui luata in acelasi timp cu warfarina sau coumadin.

6. Quercitina

Studiile pe pacienti cu artrita lipsesc in cazul quercitinei, dar investigatiile experimentale arata ca are efecte antiinflamatoare la doze intre 100 si 1500 de mg pe zi. Efecte adverse ale folosirii acestei substante nu sunt cunoscute si nici eventualele interactiuni cu medicamentele.

7. Gheara diavolului

Suplimentele cu gheara diavolului contin agenti antiinflamatori, planta fiind folosita de multe triburi din sudul Africii. Doza uzuala zilnica este cuprinsa intre 100 si 400 mg. Singurul efect advers raportat este tulburarea digestiva moderata, in rare cazuri.

Suplimentul este insa contraindicat la pacientii care sufera de ulcer gastric activ si la cei care iau warfarina sau coumadin.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune pentru elevii și bugetarii botoșăneni: Urmează una dintre cele mai lungi vacanțe din ultimii ani!

Monday, 18 November 2024

Vacanța de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor &i...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Primul pas la compania de apă a fost făcut. Am demis directorul general!”

Monday, 18 November 2024

„După o presiune imensa din partea mea, am făcut primul pas la compania de apă și ăsta a fost că am demis directorul general. Acest prim pas fiind făcut, urmează să creem o nouă organi...

Singura fermă BIO de găini ouătoare din Regiunea Moldovei este la Botoșani! (foto)

Monday, 18 November 2024

Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice ș...