Cei condamnati pentru evaziune fiscala vor plati dobanzi si penalitati de intarziere la sumele datorate

Cei condamnati pentru evaziune fiscala vor plati dobanzi si penalitati de intarziere la sumele datorate
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, printr-o hotarare pronuntata luni, ca persoanele condamnate pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala sunt obligate la plata sumelor reprezentand obligatia fiscala principala datorata si la plata sumelor reprezentand obligatiile fiscale accesorii datorate. Decizia instantei supreme, transmisa prin intermediul unui comunicat de presa, vine dupa ce Procurorul General al Romaniei solicitase, printr-un recurs in interesul legii, pronuntarea unei hotarari prin care sa se asigure interpretarea unitara a dispozitiilor legale in materie, in conditiile in care instantele le aplicau diferit.

ICCJ a hotarat luni, printr-o decizie, ca inculpatii condamnati pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala sunt obligati la plata sumelor reprezentand obligatia fiscala principala datorata si la plata sumelor reprezentand obligatiile fiscale accesorii datorate, in conditiile Codului de procedura fiscala.

Decizia luata de judecatorii instantei supreme urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, moment in care hotararea va deveni obligatorie pentru toate instantele, eliminandu-se, in acest fel, practica neunitara intalnita pana acum.

Ce sunt creantele fiscale? Dar obligatiile fiscale?

Raportul juridic creat prin savarsirea infractiunii de evaziune fiscala este, sub aspectul laturii civile a cauzei, un raport specific de drept material fiscal.

Subiectele acestuia sunt, pe de o parte, autoritatea fiscala, creditor al obligatiei fiscale (avand calitatea procesuala de parte civila in cauza penala) si, pe de alta parte, contribuabilul, debitor al obligatiilor fiscale (avand, in cauza penala, calitatea de inculpat) si, dupa caz, partea responsabila civilmente.

Obiectul raportui juridic include in continutul sau drepturile si obligatiile partilor legate de perceperea impozitelor, taxelor, dobanzilor si penalitatilor (in sensul de stabilire a acestora) si obligatiile corelative vizand declararea materiei impozabile, a bunurilor detinute si a veniturilor realizate, de stabilire a impozitelor si taxelor datorate de contribuabil bugetului general consolidat. Prin urmare, in continutul raportului juridic fiscal de drept material intra drepturile si obligatiile subiectelor participante, constand in creante fiscale si, respectiv, obligatii fiscale.

Codul de procedura fiscala defineste creantele fiscale ca fiind "drepturi patrimoniale care, potrivit legii, rezulta din raporturile de drept material fiscal".

Acelasi act normativ prevede ca, din raporturile de drept material fiscal rezulta atat continutul, cat si cuantumul creantelor fiscale, incluzand:

-dreptul la perceperea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat;
-dreptul la rambursarea taxei pe valoarea adaugata, dreptul la restituirea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume care constituie venituri la bugetul general consolidat, denumite creante fiscale principale;
-dreptul la perceperea dobanzilor, penalitatilor de intarziere sau a majorarilor de intarziere, dupa caz, in conditiile legii, denumite creante fiscale accesorii.

Legislatia in vigoarea stabileste ca pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen, dobanzi si penalitati de intarziere.

Dobanzile reprezinta, conform art.120 alin.1 din Codul de procedura fiscala, "echivalentul prejudiciului creat titularului creantei fiscale, ca urmare a neachitarii de catre debitor a obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv", in timp ce penalitatile de intarziere reprezinta "sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv". Citeste mai departe!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
253

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
409

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
551

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...