Cei care refuză munca în folosul comunității ar putea ajunge la închisoare

Persoanele condamnate definitiv, cărora li s-a aplicat sancţiunea de a presta muncă în folosul comunităţii, ar putea ajunge la închisoare pentru o perioadă de până la doi ani, dacă nu respectă obligaţiile cuprinse în hotărârea judecătorească de condamnare, potrivit unui proiect de lege.
 
 
Propunerea legislativă pentru completarea art. 287 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a fost înregistrată recent la Senat. Pentru a-şi produse efectele, proiectul trebuie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
 
Concret, proiectul de lege prevede următoarele: „Nerespectarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii săvârşită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii, sustragerea de la executarea sancţiunii după începerea activităţii sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani”.
 
În prezent, potrivit Codului penal, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, ceea ce înseamnă că instanţele au posibilitatea de a aplica ori pedeapsa închisorii, ori o amendă persoanelor care nu respectă hotărârile judecătoreşti definitive.
 
Pedeapsa cu închisoarea sau cu amenda este valabilă, printre altele, pentru refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligație, pentru împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deținut în baza unei hotărâri judecătorești sau pentru împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistență față de organul de executare.
 
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, refuzul de a presta muncă în folosul comunităţii va fi singura faptă de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti ce va fi obligatoriu pedepsită cu închisoarea, aplicarea unei amenzi nefiind o opţiune.
 
Atenţie! Propunerea legislativă de completare a Codului penal NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Parlament şi de şeful statului, iar ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI