Cei care arunca gunoaie pe fereastra apartamentului sau din masini ar putea fi sanctionati cu amenzi drastice

Cei care arunca gunoaie pe fereastra apartamentului sau din masini ar putea fi sanctionati cu amenzi drastice

 Mesajul unui cetatean pentru vecinii de scara!  

Cetatenii care arunca gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din masini ar putea primi amenzi de mii de lei, conform unui proiect de act normativ adoptat luni de Senat.

Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativa ce vizeaza modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale. Aceasta a fost adoptata tacit de Senat, in sedinta de luni, in urma depasirii termenului in care senatorii trebuiau sa se pronunte, insa, pentru a se aplica, mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, arată Avocatnet.ro.

Atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor fi sanctionate, asa cum se arata in proiectul de lege, pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor si a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum si pentru aruncarea la intamplare a gunoaielor si a mucurilor de tigara din masini. In ambele cazuri, amenda aplicabila va fi cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

Potrivit initiatorilor, viata la bloc a obisnuit anumiti cetateni cu ideea ca spatiile din fata si din spatele cladirilor de locuit sunt ale nimanui, astfel ca se pot arunca obiecte si resturi menajere fara a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel incat oamenii sa nu mai faca mizerie in jurul blocurilor cu atata usurinta.

"Viata la bloc, la comun cu multi alti oameni cu apucaturi si tabieturi diferite a obisnuit pe unii sa-si imagineze ca spatiul din fata si spatele blocului sunt ale nimanui sau ale statului, un loc in care poti sa arunci ce nu-ti prisoseste in casa, fara a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Daca locuinta fiecarui cetatean incepe si se finalizeaza la usa, inseamna ca terenul si pomul din fata ferestrei sunt ale nimanui, asa ca nu are cine sa se supere daca sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor si din autovehicule poate deveni costisitor daca se legifereaza amenzile", scrie in expunerea de motive a proiectului.

Membrii Comisiei senatoriale pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului au considerat, in raportul asupra propunerii (pdf), ca documentul ar trebui respins, deoarece autoritatile locale sunt cele care ar trebui sa stabileasca aceste amenzi, astfel incat sa nu se aduca atingere principiului autonomiei locale. In acelasi timp, initiatorii sustin ca, desi consiliile locale trebuie sa ia masurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a aratat ca hotararile acestora nu produc efecte juridice.

"In alte tari, amenzile pentru aruncarea gunoiului in locuri nepermise sunt usturatoare si, cel mai important, se aplica, incat oamenii respecta legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre si din autovehicule nici nu se mai pune problema", este subliniat in expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputatilor, care se va pronunta asupra acestuia in calitate de Camera decizionala.

Cetatenii sunt obligati sa mentina curatenia

Mentinerea curateniei este doar una dintre obligatiile pe care cetatenii le au deja in momentul de fata, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 21/2002. Mai precis, acestia trebuie:

-sa intretina si curete locuintele pe care le au, anexele gospodaresti, curtile si imprejmuirile acestora;
-sa curete fatadele locuintelor si ale altor constructii amplasate la strada, sa le tencuiasca si zugraveasca periodic;
-sa termine constructiile incepute;
-sa repare si intretina instalatiile aferente imobilelor;
-sa mentina curatenia pe trotuare, pe partea carosabila a strazii sau a drumului, pe portiunea din dreptul gospodariei si a locurilor de parcare pe care le folosesc;
-sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor in care locuiesc sau pe care le folosesc in alte scopuri;
-sa pastreze curatenia pe arterele de circulatie si in locurile publice;
-sa respecte masurile stabilite de consiliile locale si judetene pentru asigurarea igienei publice si a curateniei in localitati;
-sa depoziteze reziduurile menajere si gunoaiele numai in locurile special amenajate;
-sa curete mijloacele de transport la intrarea acestora pe drumurile publice;
sa curete si intretina santurile, rigolele si podetele aferente proprietatii.

Acelasi act normativ prevede ca faptele cetatenilor care constituie contraventii in domeniul bunei gospodariri a localitatilor urbane si rurale, precum si sanctiunile aplicabile, se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale si judetene.
In alta ordine de idei, asociatiile de proprietari preiau unele dintre obligatiile cetatenilor si raspund pentru realizarea acestora.

Atentie! Prevederile propunerii legislative nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, aceasta trebuie sa fie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 24 ianuarie: Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Cuv. Xenia din Petersburg (Tedeum)

astăzi, 07:00

Sfânta Xenia era din Roma, fiică de bun neam, tatăl ei fiind senator, bun creştin şi râvnitor în cele dumnezeieşti. Ajungând la vârsta maturităţii şi fiind pregă...

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...