Ce trebuie sa stii despre somajul tehnic

Compania ta are probleme financiare si nu stii cum sa reduci cheltuielile cu salariatii pentru a redresa situatia? Una din solutii este declansarea procedurii de somaj tehnic. Aflati din articolul urmator cand poate un angajator sa decida ca salariatii sai sa intre in somaj tehnic, dar si ce drepturi au angajatii in aceasta perioada in ceea ce priveste demisia sau concediul medical.

Angajatorul poate decide ca angajatul sa intre in somaj tehnic, adica sa-i suspende temporar contractul individual de munca, din proprie initiativa si fara acordul acestuia. Motivele pentru care poate lua aceasta masura, insa, trebuie sa fie, din punct de vedere legal, obiective, explica prof. univ. dr. Oprea Raducan, in numarul 2/2012 al Revistei Romane de Dreptul Muncii, publicata de editura Wolters Kluwer. Mai exact, doar in situatia in care angajatorul este nevoit sa-si reduca sau intrerupa activitatea temporar din cauza unor dificultati economice sau a unor motive tehnologice si structurale.

Efectul intrarii in somaj tehnic este ca salariatul nu mai presteaza munca pentru care a fost angajat si, deci, nu mai este platit de angajator. Insa, atentie, perioada suspendarii contractului nu poate fi nelimitata. Aceasta va dura pana la incetarea cauzei care a determinat-o. Angajatorul stabileste, fara nicio restrictie, de cand incepe suspendarea si cand se termina.

Mai mult decat atat, masura suspendarii contractelor individuale de munca, in cazul intreruperii temporare a activitatii, nu este negociabila, nu necesita acordul sindicatelor sau reprezentantilor salariatilor. Potrivit legii, acestia trebuie doar consultati.

Exceptie. In ceea ce priveste somajul tehnic, in cazul contractului individual de munca la domiciliu, Oprea Raducan arata ca angajatorul il va putea suspenda, fara incetarea raportului de munca, in cazul intreruperii temporare a activitatii, insa doar pentru motive economice (dificultati in desfacerea produselor sau serviciilor realizate cu aportul salariatilor cu munca la domiciliu, etc.), nu si pentru motive tehnologice, structurale.

Masuri alternative

In afara de masura somajului tehnic, angajatorul care se confrunta cu reducerea activitatii, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, asta pana la remedierea situatiei. Insa, atentie, doar dupa ce consulta, in prealabil, sindicatul reprezentativ de la nivelul unitatii sau reprezentantii salariatilor, dupa caz.

Totodata, in baza unei noi prevederi legale, angajatorul poate, in perioada de reducere a activitatii, sa acorde, in avans, zile libere platite in contul orelor suplimentare care vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Dreptul salariatului de a-si pastra locul de munca

Angajatorul ar putea crea noi posturi cu norma intreaga sau cu fractiune de norma, ca masura de rezerva, pentru situatia in care s-ar afla in somaj tehnic sau chiar cu aceasta ocazie, pentru a putea depasi situatia de criza cu salariatii mentinuti in activitate datorita inaltei lor competentei profesionale. Asta prin apelarea la institutia cumulului de functii sau prin angajarea unor noi persoane.

Insa, din punct de vedere legal, angajatorul poate sa incadreze, prin cumul, salariatii mentinuti in activitate in posturile cu fractiune de norma ori noi salariati, doar daca este vorba de posturi doar comparabile cu cele afectate de situatie, dar distincte. Si asta pentru ca salariatul aflat in somaj tehnic are dreptul sa-si pastreze locul de munca, arata prof. univ. dr. Oprea Raducan.

Dreptul salariatului de a cumula mai multe functii

Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, chiar si in timpul suspendarii contractului.

Cum nimic nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, se poate ca un salariat sa aiba un contract suspendat si un contract in executare chiar la acelasi angajator.

De asemenea, nimic nu-l impiedica pe angajator sa ia masura suspendarii contractelor individuale de munca ale unor salariati si sa mentina pentru altii doua contracte in executare.

El decide ce salariati pastreaza sa lucreze. In acest sens, se poate spune ca va alege criteriile profesionale si nu sociale.

Totodata, inca de anul trecut, legea s-a modificat si s-a eliminat conditia (pentru salariatul cumulard) de a declara fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. Astfel ca salariatul aflat in somaj tehnic poate stabili un raport de munca cu un alt angajator, fara a fi obligat sa declare celui initial situatia, cu conditia sa isi respecte obligatia fata de a ramane la dispozitia sa, in vederea posibilitatii dispunerii reinceperii activitatii. In caz contrar, el poate raspunde disciplinar.

Practic, salariatul va face o declaratie cu privire la faptul ca beneficiaza de "deducerea personala" in alta parte, fara a fi obligat sa precizeze si unde, se arata in articolul din Revista Romana de Dreptul Muncii.

Dreptul salariatului de a demisiona

Salariatul are dreptul la demisie in timpul suspendarii contractului individual de munca, pentru somaj tehnic. Insa, va fi obligat sa respecte termenul de preaviz, in sensul ca se va afla la dispozitia angajatorului in acest termen, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii, spune legea.

Prin sintagma "la dispozitia angajatorului", Oprea Raducan arata ca salariatii raman la domiciliul sau resedinta lor, stabilindu-se, de comun acord, modalitatea cea mai eficienta de a fi anuntati (telefon, prin scrisoare, inclusiv email etc.), pentru a reincepe activitatea la o anumita data.

Dreptul salariatului la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Salariatii se afla la dispozitia angajatorului in timpul somajului tehnic, dar, ca orice salariati, se pot imbolnavi. Astfel ca, potrivit legii, vor avea dreptul la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza:
concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii; concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale; concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate; concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav; concedii medicale si indemnizatii de risc maternal. Aceste concedii vor suspenda somajul tehnic si, implicit obligatia salariatului de a se afla la dispozitia angajatorului, iar indemnizatia, care nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza, din aceasta perioada, va fi inlocuita cu indemnizatia pentru concediu medical.

Dreptul salariatului de a beneficia de concedii de studii sau interese personale

Salariatul are dreptul la concedii fara plata pentru studii sau pentru interese personale, cu acordul angajatorului, si in timpul somajului tehnic, caz in care nu va mai fi obligat sa se afle la dispozitia angajatorului si nu va mai primi indemnizatia ce se acorda in acest sens, opineaza Oprea Raducan.

Dreptul salariatului de a beneficia de concedii si indemnizatii pentru cresterea copiilor

Salariatul are dreptul la concedii si indemnizatii pentru cresterea copiilor, intervenind, deci, un concurs de cauze de suspendare ale contractului individual de munca.

In lege se stipuleaza ca perioada concediilor pentru cresterea copilului constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate, avandu-se in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

In concluzie, angajatorul poate lua masura intrarii in somaj tehnic a unui angajat doar din ratiuni obiective, reglementate concret prin lege. In perioada in care angajatul se afla in somaj tehnic, acesta are si drepturi si obligatii. In cazul in care acestea nu se respecta, se pot aplica atat sanctiuni disciplinare in cazul angajatului, sau se poate recurge , de catre ambele parti, la actionarea in judecata.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...