Ce spune Iohannis despre maghiarii din Romania si solicitarile lor

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a discutat intr-un interviu acordat televiziunii germane ARD despre subiectul maghiarilor din Romania.

Seful statului a declarat pentru ARD ca el nu vede minoritatile ca o problema, ci ca o imbogatire.

Discutia cu jurnalista germana a pornit de la premierul ungar, Viktor Orban, Klaus Iohannis spunand ca nu vrea sa comenteze politica acestuia, dar ca de subiectul maghiarilor chiar se ocupa.

"Nu vreau sa vorbesc prea mult despre politica lui Orban, ca nu-i treaba noastra, dar daca va referiti la vecinatate si la minoritatea maghiara din Transilvania - de astea ma ocup eu, sa fiu sincer. Eu, in acest context, spre deosebire de foarte multi, vad intai sansele si nu problemele. Apartinand unei minoritati, cunosc problema unei minoritati. Eu vad minoritatile ca o imbogatire, nu ca o problema", a declarat seful statului, conform ziare.com.

Acesta a precizat ca minoritatea maghiara este mare si ca in interiorul sau exista pareri si entitati diferite, dar ca in final toti vor acelasi lucru: sa le mearga bine.

"Si asta ar trebui sa vrea si politicienii, ca politicienii de aceea sunt alesi, ca sa le mearga mai bine alegatorilor lor", a punctat presedintele. Klaus Iohannis a adaugat ca multe dintre solicitarile maghiarilor sunt normale si ca statul roman le-a permis foarte multe minoritatilor, oferind exemplu scolile in limba materna, partidele politice si chiar presa in limba maghiara.

"Si daca luam la rand toate cate a facut pana acum statul roman pentru minoritati, vom vedea ca foarte multe dintre aceste probleme si solicitari sunt deja rezolvate", a punctat presedintele.

Despre parteneriatul strategic cu Ungaria, seful statului a sustinut ca este una dintre temele pe care inca de la inceputul mandatului a discutat-o.

Acesta a precizat ca stie ca situatia trebuie imbunatatita pentru a avea o "vecinatate mai buna".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...