Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase de anul trecut

Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase de anul trecut
Angajații nu pot primi bani pentru zilele de concediu de odihnă neefectuate decât în cazul încetării contractului de muncă. În schimb, zilele de concediu rămase de anul trecut pot fi luate în următorii trei ani.

Consultanții Accace, companie de servicii de outsourcing, susțin că, în mod normal, concediul de odihnă trebuie efectuat în totalitate în cursul anului de drept, dar legea permite și excepții.
Astfel, în cazul în care zilele restante nu sunt acordate în anul următor, angajatul nu își pierde dreptul la ele.

"Ianuarie este luna în care angajații își numără zilele de concediu și se gândesc deja la vacanța din vară. Mulți își amintesc acum că au rămas cu zile de concediu neefectuate, de anul trecut. Unii spun că pur și simplu nu au reușit să se rupă de treburile zilnice de la birou sau că nu au planificat din timp și s-au trezit că a trecut anul și n-au plecat în concediu", susțin reprezentanții Accace.

Ei spun că situația aceasta nu ar trebui să existe, pentru că planificarea anuală a concediilor de odihnă este obligatorie atât pentru companiile care au un contract colectiv de muncă, dar și pentru cele cu un număr mic de angajați, care nu au agreat un astfel de contract, dar multe companii nu cunosc acest detaliu.

Programările se pregătesc însă la sfârșitul anului pentru anul următor și reprezintă documente obligatorii solicitate de inspectorii de muncă.

"Dacă facem o analiză a cazurilor întâlnite în practică, rămâne întrebarea: ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă neefectuate? Unul dintre răspunsuri îl găsim tot în Codul Muncii, care obligă angajatorii să acorde acest drept până la sfârșitul anului următor", explică Angelica Ene, payroll accountant în cadrul Accace.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că dacă în anul următor concediul neefectuat nu a fost efectuat din diverse motive justificate, acest drept este pierdut de către angajat.

"Motivul este posibilitatea angajatului de a-și cere dreptul în instanță, caz în care se va face trimitere la articolele din Codul Muncii privind soluționarea conflictelor de muncă și invocarea termenului de prescripție de trei ani de la data nașterii dreptului angajatului, adaugă consultantul.

Citeste mai mult

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
166

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
172

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
252

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...