Ce se intampla cu clientii companiilor de asigurare daca acestea falimenteaza?

Ce se intampla cu clientii companiilor de asigurare daca acestea falimenteaza?
Cazul in care compania la care v-ati incheiat polita de asigurare ar putea falimenta nu este unul exclus. Ba, mai mult, Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor in Asigurare si Reasigurare, spune ca anul acesta patru - cinci companii de asigurari de pe piata romaneasca ar putea intra in incapacitate de plata. In cazul acesta, intrebarea fireasca este ce se intampla cu asiguratii acestor companii?

Nu vei pierde banii pe care i-ai achitat deja sau despagubirea, pe care o astepti de la compania de asigurari falimentara. Si asta pentru ca toate dosarele de dauna vor fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor.
 
Acesta este in subordinea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si este alimentat cu bani de toate companiile din piata de asigurari.
 
Asadar, indiferent daca ai o polita la societatea falimentara, daca trebuie sa primesti o plata sau daca ai provocat un accident si altcineva beneficiaza de asigurarea ta (cum este cazul politei RCA), Fondul de Garantare va acoperi aceasta pierdere.
 
Primul pas pe care trebuie sa il faci dupa ce afli ca firma la care aveai asigurare este in insolventa sau faliment este sa verifici daca figurezi pe listele de creditori publicate de Fondul de garantare intr-un ziar local si pe site-ul institutiei.
 
Apoi, trebuie sa depui o cerere de plata insotita de o declaratie, documente doveditoare ale creantei si actele de identitate.
 
Aceste acte se depun la sediul Fondului de Garantare, iar plata se va face prin posta, la unitatile CEC sau in cont.
 
Primul faliment de pe aceasta piata a fost in 2003, cand Grup As, care in acel moment ocupa locul sase in topul societatilor de asigurari generale, a avut probleme cu plata despagubirilor pentru Carte Verde.
 
A urmat apoi compania Metropol, iar cele doua au insumat 30.000 de dosare de dauna in valoare de 7 milioane de euro la acea data. Solutionarea dosarelor a durat insa aproape 2 ani. 
 
In 2008, Euroasig a falimentat si ea dupa ce inregistrase in 2007 un volum de prime brute subscrise de 2,9 milioane euro.
 
Cea mai importanta pondere in portofoliul companiei era reprezentata de asigurarile auto facultative Casco, acestea generand  venituri din prime de doua milioane de euro. Compania a fost pusa sub supraveghere speciala de catre CSA pentru ca nu a platit daunele.
 
Nicolae Crisan, fost presedinte al CSA, a fost numit administrator special, iar daunele au fost achitate de Fondul de garantare al asiguratorilor.
 
Potrivit Ziarului Financiar, Euroasig avea in portofoliu 16.800 de contracte la sfarsitul lunii septembrie 2008, dintre care 1.077 de dosare de daune avizate si nelichidate.
 
Nu in ultimul rand, anul acesta, CSA a retras autorizatiile de functionare si falimentului la societatile: Delta Asigurari (asigurari de viata)  si la compania non-life detinuta de aceasta, DELTA Addendum.

 

incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
21

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
121

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...