Ce sa nu-ti lipseasca din farmacia casei de sarbatori

Mai sunt putine zile pana la inceperea sarbatorilor de iarna si, pentru ca tot trebuie sa iesi sa faci aprovizionarea, n-ar fi rau ca pe lista de cumparaturi sa mai adaugi si numele catorva produse absolut necesare in perioada sarbatorilor cand pot sa apara unele mici disconforturi care sa-ti strice bune dispozitie specifica acelor zile.

Otetul de mere,
folosit, de regula, la salate, cand nu ai lamaie in casa, poate fi un leac de neegalat la nevoie. Daca ai facut diaree bea, din ora in ora, cate un pahar de apa calda la temperatura corpului in care ai pus o lingura de otet de miere.

In caz de febra, dureri in gat, nas infundat, fa frectie cu otet de mere cald, pune-ti comprese cu otet de mere pe piept sau la gat, sau inhaleaza aburii fierbinti de la otetul fiert. Te vei simti indata mai bine si nu va fi nevoie sa apelezi la dulapiorul cu medicamente.

Ceaiul verde se recomanda in caz de balonare si constipatie. Se poate bea dimineata un ceai din doua pliculete de planta si dupa amiaza, pana in ora 4, un alt ceai, dintr-un pliculet. Pentru mai multa eficienta, ceaiul se bea indulcit cu miere de albine si cat se poate de fierbinte. Evita apa minerala care, consumata frecvent, constipa si baloneaza.

Galbenelele sunt recunoscute pentru tratarea bolilor de stomac si ficat dar si pentru cicatrizarea ranilor, avand un puternic efect antiseptic si antiinflamator. In acest caz, o cana de ceai de galbenele te-ar putea ajuta.

Infuzia de galbenele se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute, se strecoara, daca e nevoie, si se bea cald, de regula neindulcit, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. La nevoie se pot bea doua - trei cani de ceai pe zi.

Bitterul suedez, produs suta la suta natural, este un medicament care poate fi procurat de la farmacie, plafar sau de la magazinele de produse naturiste. Bitterul suedez poate fi folosit ca dezinfectant impotriva juliturilor, taieturilor, a furunculelor care au spart.

Daca te doare in gat, pune doua lingurite de bitter suedez intr-o cana de ceai, de preferat de galbenele, amesteca bine si fa gargara de cel putin trei ori pe zi. E recomandat ca ultima gura de ceai cu care se face gargara, sa se inghita.

Daca ai racit la burta si pierzi urina, dupa toaleta de seara, unge bine, cu bitter suedez, partea de jos a abdomenului, apoi acopera zona cu un prosop flausat si fixeaza cu chilotul. Se procedeaza asa trei sau cinci nopti la rand, chiar daca dupa a doua sau a treia oara vei constata ca problema s-a rezolvat.

In caz de stomac incarcat si balonari, folosind bitterul suedez, maseaza puternic lobii ambelor urechi, timp de trei sau cinci minute, apoi tamplele si fruntea. Datorita reactiei puternice pe care o va avea organismul, scapi imediat de aceasta situatie neplacuta.

Din cauza frigului si a umezelii, e posibil sa ai dureri de oase. Pentru un masaj, nimic nu e mai bun ca uleiul de masline, preparat special pentru masaj. O lingura de ulei de masline, luata seara, inainte de culcare, te va ajuta sa dormi mai bine dupa o masa copioasa.

Sa avem sanatate!


Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amendă uriașă ,,încasată” de un operator economic din Botoșani!

astăzi, 11:00

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au organizat, cu sprijinul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și acțiu...

Florin Gavril (PSD): Îmi doresc ca tinerii să nu mai plece din România la muncă în străinătate, iar cei deja plecați să se întoarcă acasă!

astăzi, 10:52

Florin Gavril, candidatul PSD Botoșani pentru Camera Deputaților, a anunțat, luni, 18 noiembrie 2024, principalele măsuri din programul de guvernare social-democrat pentru următorii patru an...

Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”!

astăzi, 10:15

La mai bine de trei decenii de la Revoluție, unele obiceiuri mor greu, iar altele deloc. Au aflat-o pe pielea lor mai mulți tineri, unii aflați abia la început de drum pentru o carieră. B...