Ce nu vor infractorii virtuali sa stii

Chiar daca programul antivirus pe care il folosesti este la zi si esti tot timpul atent la ce pagini web vizitezi sau daca recunosti si ocolesti tentativele de phishing, inca esti vulnerabil in fata atacatorilor virtuali.

Iata cateva operatiuni pe care le poti face pentru a fi sigur ca nu esti afectat de actiunile malitioase de pe Web, potrivit Entrepreneur.com.

Evita scripturile

JavaScript este foarte popular, pe buna dreptate. Este compatibil cu toate browserele si face Internetul mult mai dinamic.

Dezavantajul este ca hackerii pot folosi JavaScript pentru a-ti pacali browserul sa faca actiuni pe care nu ti le doresti.

Spre exemplu, un cod JavaScript ii poate comunica browserului sa incarce pagini pe care nu ai nicio intentie sa intri.

Atacurile JavaScript sunt peste tot. Recent, Facebook a fost tinta unui astfel de atac, prin care hackerii promiteau un card de 500$ utilizatorilor care copiaza un anumit cod in bara de adresa a browserului.

Odata activat, codul malitios trimitea o serie de spam-uri si efectua modificari ale datelor de profil.

Pentru a evita aceste tipuri de atacuri, Firefox ofera un plug-in numit NoScript. Folosind acest plug-in, utilizatorii vor putea selecta pe care pagini este permisa rularea de cod JavaScript si pe care nu.

Un program asemanator a fost dezvoltat si pentru cei care folosesc browserul Chrome, de la Google. Internet Explorer 8 are integrat un sistem care cere acceptul userului pentru a rula scripturi pe anumite pagini.

Dezavantajul este ca, odata ce ai dezactivat scripturile din browser, nu vei mai putea vedea multe animatii sau pagini web mai dinamice.


Antivirusi falsi

O alta experienta des intalnita pe Internet presupune aparitia unor ferestre care indica utilizatorului faptul ca are calculatorul virusat, in timp ce acesta navigheaza pe diverse pagini de Internet.

Fereastra va reaparea, de fiecare data cand se incearca inchiderea ei.

Utilizatorul va avea optiunea sa-si scaneze hard disk-ul si va gasi negresit diversi virusi pe care software-ul fals se ofera sa-i stearga, contra cost.

Antivirusii falsi sunt una dintre cele mai enervante probleme de securitate, aparute in ultimii ani.

Sfatul specialistilor este sa nu cumperi niciodata un astfel de antivirus, pentru ca odata instalat iti va da peste cap sistemul de operare.

Cand iti apare aceasta fereastra, este recomandat sa inchizi browser-ul si sa nu mai intri pe pagina unde ai gasit pop-up-ul respectiv.

Probleme de securitate la programele populare

Microsoft Word si Adobe Reader nu au un sistem de securizare puternic. Fiind foarte folosite, hackerii s-au indreptat catre acestea pentru a putea ajunge la un numar cat mai mare de posibile victime.

Experti in securitate recomanda folosirea unor programe asemanatoare, fie ele si open-source.

Pentru tehnoredactare, se poate folosi Open Office, iar pentru citirea pdf-urilor, exista PDF Studio sau Foxit Reader.


Programele invechite


Daca nu ai folosit o aplicatie de ani de zile, este timpul s-o dezinstalezi. O versiunea mai veche a Real Player, spre exemplu, nu este acum decat o bresa de securitate si o invitate pentru hackeri.

Acelasi lucru il poti face si pentru plug-in-urile de browser. Verifica ce plug-in-uri au nevoie de update si actualizeaza-le.


Parola generala

Userii au tendinta sa foloseasca aceleasi nume de utilizator si parola peste tot.

Hackerii sunt constienti de acest lucru si indata ce pun mana pe o pereche de user-parola, o vor incerca pe toate site-urile importante, cum ar fi Facebook, Gmail, Paypal, Yahoo, etc.

In ultimul timp, au aparut instrumente de management al parolelor, precum KeePass Pasword State, care iti tin evidenta parolelor pe toate site-urile, astfel incat sa nu mai fii nevoit sa alegi aceeasi parola peste tot.

 
Sursa: Bloombiz

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...