Ce este TERAPIA PRIN MUZICĂ şi cum te poate ajuta

Terapia prin muzică şi beneficiile pe care aceasta le poate aduce oamenilor sunt incredibile. Muzicoterapia poate induce ascultătorului o stare psihică specială, poate ajuta şi în cazul activităţilor de învăţare şi totodată poate ajuta oamenii să se exprime mult mai uşor.
 
Puterea vindecătoare a sunetelor era cunoscută încă de pe vremea lui Pitagora. Şe ştia mai bine ca în zilele noastre că orice boală provine din modul de a gândi şi a înţelege natura şi locul omului în armonia naturii. Pitagora numea vindecarea cu ajutorul sunetelor – purificare.
 
Ce este terapia prin muzică
 
Muzicoterapie este un tratament al unor boli nervoase cu ajutorul muzicii. Fenomenul care stă la baza muzicoterapiei se numeşte rezonanţă, între compoziţia vibratorie specială a muzicii şi mintea celui care o ascultă, inducând ascultătorului o stare psihică specialăaflată în rezonanţă cu timpul muzicii. Muzica poate acţiona direct asupra stării generale psihice şi mentale, deci, implicit, asupra sistemului imunitar. Scopul terapiei prin muzică este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, stările psihice negative.
 
Cercetările în domeniu arată că terapia prin muzică poate fi folosită cu succes şi la activităţile de învăţare.
 
Muzicoterapia are mai multe subcategorii: meloterapia (terapia care are la bază o melodie), sonoterapia (foloseşte sunete speciale) şi vocaloterapia (foloseşte sunetele emise vocal).
 
Muzicoterapia, în principiu, are în conţinut audierea uneia sau mai multor melodii, fraze muzicale sau unor sunete, care se repetă, după un algoritm, atfel încât vibrațiile lor să fie în mare parte constante. Uneori melodiile exprimă și imprimă celor care le ascultă stări benefice de iubire, de curaj, de fericire, de linişte, etc.
 
Terapia prin muzică şi dans aplicată pe un grup
 
Terapia prin muzică, dans, cântat, pictat poate fi folosită şi pe grupuri de persoane care în acest mod îşi pot exprima mult mai uşor sentimentele şi trăirile.
 
"Terapia se foloseşte prin cântat, prin ascultat muzică, prin mişcare, adică prin dans, prin improvizaţie, prin folosirea instrumentelor muzicale. E foarte eficientă în terapia de grup, în dezvoltarea de grup, pentru că are partea asta de comunicare, de exprimare şi de improvizare. E foarte bună pentru corporalitate dacă se combină cu dansul, pentru conştientizare corporală şi pentru formarea unei imaginii corporale. E o modalitate de a fi împreună cu alţii într-un context mai inedit", a explicat, pentru RTV.NET, psihoterapeutul Alina Plăişeanu.
 
Terapia prin muzică sau dans poate funcţiona foarte bine şi în cazul copiilor, ajutându-i pe micuţi să se exprime şi să înveţe să se cunoască: "La copii e foarte bine pentru că se focusează mult pe mişcări de tot soiul, de la mişcări grosiere la mişcări mai fine şi îi pune pe ei în situaţii să observe ce pot face şi cum pot face pe muzică anumite mişcări şi ce pot descoperi la corpul lor, lucruri pe care nu le-au experimentat sau nu le-au conştientizat până în momentul respectiv", spune Alina Plăişeanu.
 
Participanţii la terapie pot folosi orice fel de elemente, de la elemente din natură la elemente mai tari, mai dure, la ritmuri diferite. În urma terapiei, de regulă, un terapeut încearcă să îl ajute pe participant să conştientizeze de ce a ales ceva anume, la ce îl ajută, dacă se simte confortabil cu aspectul respectiv.
 
"Analiza de după o astfel de secvenţă constă în exprimarea fiecărui punct de vedere şi punem verbal ceea ce am exprimat nonverbal şi eu ca participant încerc să-mi dau seama de ce am ales lucrul asta, în ce fel mi se potriveşte, dacă mi se potriveşte sau e ceva ce eu caut, dacă eu mi-aş dori să fiu aşa", a precizat, pentru RTV.NET, psihologul.
 
Sfaturi practice pentru cei care doresc să profite de puterea meloterapiei
 
Muzica se poate asculta cel mai bine dacă stăm pe un scaun comod, având coloana vertebrală dreaptă, cu palmele așezate în jos pe genunchi și cu ochii închiși. Cei care sunt obosiți sau bolnavi se pot așeza pe o saltea pusă pe podea, pe spate, cât mai relaxați, cu picioarele ușor depărtate și mâinile pe langă corp, cu palmele orientate în sus și cu ochii închiși.
 
Pentru a scăpa de stres, audiaţi un CD cu o muzică de natură să vă relaxeze în timp ce staţi întinşi pe o canapea sau pe podea, în apropierea boxelor. Alegeţi audiţii cu un tempo aşezat, cu ritm mai lent decât ritmul inimii şi pe cât posibil construit pe principiul ciclic, repetitiv.
 
Pe măsură ce vă lăsaţi purtaţi de muzică, încercaţi să conştientizaţi efectul de relaxare şi destresare. Concentraţi-vă pe respiraţie: respiraţi profund şi ritmic, închideţi ochii şi încercaţi să eliminaţi orice gând, în timp ce analizaţi muzica pe care o ascultaţi şi sentimentele pe care vi le induce.
 
Dacă aveţi nevoie de un stimul mai degrabă decât de relaxare, optaţi pentru un ritm mai vioi. Când sunteţi agitat sau nervos, alegeţi o piesă care vă este familiară: ceva ce vă aminteşte de copilărie sau tinereţe. De cele mai multe ori, familiaritatea induce o stare de calm.
 
Puteţi scăpa de stres şi ascultând sunete din natură: sunete dintr-o pădure sau valurile mării, preferabil veritabile. Dacă nu aveţi această şansă, puteţi să ascultaţi şi înregistrări.


Citeste mai mult pe rtv.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Filmul ”Ramon” revine cu o poveste de Crăciun și cu actor botoșănean în distribuție!

astăzi, 12:47

Au început filmările pentru „Ramon 2 – Filmul de Crăciun”, o producție semnată de Pavel Bartoș și regizată de Jesús del Cerro, în care îl regăsim și...

ITM Botoșani: Informații pentru angajatori privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare!

astăzi, 12:42

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care în...

Botoșănenii, invitați să facă nominalizări pentru Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială!

astăzi, 12:11

Dacă ai nume despre care toată țara ar trebui să afle, trimite-l pe scena Ateneului Român, la cea de-a 11-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, în ca...