Ce efect au culorile din casa asupra ta

Ce efect au culorile din casa asupra ta
Inainte de a alege o culoare pentru peretii locuintei tale, ia in considerare si ce efect va avea acea culoare asupra starii tale de spirit. De obicei, pentru dormitor alegem nuante care sa ne ajute sa ne relaxam si sa ne odihnim, insa pentru restul incaperilor, fantezia ne impinge de multe ori sa optam pentru combinatii cromatice socante.

Ca sa te simti bine in propria-ti casa, trebuie sa tii cont de efectul culorilor asupra psihicului uman. Iata ce trebuie sa stii:

Rosu

Este o culoare-stimulent pentru creier si creste tensiunea arteriala, de aceea trebuie folosita doar ca accent in cromatica unei camere, nu ca nuanta principala. Incaperile in care predomina culoarea rosie creeaza nervozitate si, chiar si in camerele in care rosul e folosit doar ca accent, s-a constatat ca oamenii au tendinta sa piarda notiunea timpului.

Roz

Rozul calmeaza si stimuleaza creativitatea, fiind o culoare care sustine dezvoltarea intelectuala. Din acest motiv, este ideala pentru camera copiilor.

Galben si portocaliu

Ambele sunt culori aprinse, care cresc vigilenta si stimuleaza psihicul, insa dezavantajul lor este ca obosesc ochii daca sunt utilizate pe suprafete mari. Prin contrast, nuantele de galben pal in amestec cu alb pot avea un efect de calmare.

Violet

Pe unele persoane le calmeaza, stimulandu-le creativitatea si meditatia, dar violetul trebuie evitat de catre persoanele deprimate sau nostalgice, fiindca le-ar amplifica aceasta stare.

Albastru pal

Aceasta nuanta este linistitoare si calmanta, recomandata pentru odihna si liniste. In plus, stimleaza somnul, scade tensiunea arteriala si incetineste metabolismul.

Verde

Are efect calmant si favorizeaza armonia, echilibrul si bunastarea. Este de asemenea una dintre cele mai linistitoare culori pentru ochi, fiind ideala pentru dormitor.

Alb

Aceasta non-culoare semnifica vindecare, aduce calm, liniste si exprima sobrietate si puritate.

Negru

Sugereaza confuzie, nehotarare, neliniste si duce la depresie daca este folosit pe suprafete mari. Poate fi, in schimb, utilizat ca element de delimitare sau contrast pentru alte culori.

Gri

Griul este neutru din punct de vedere psihologic, insa atenueaza efectele culorilor cu care se combina. Prin urmare, nu-l combina cu acele culori "pozitive": alb, verde, roz, albastru pal. (bzi.lifestyle.ro)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
166

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
172

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
252

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...