Ce dezvaluie respiratia despre sanatatea ta

Ce dezvaluie respiratia despre sanatatea ta
Respiratia ta este la fel de personala precum amprenta digitala. Ea nu contine doar oxigen, ci si nitrogen si dioxid de carbon, alaturi de alti compusi organici volatili. Daca nu ar exista substante in exterioriul si interiorul corpului, respiratia tuturor oamenilor ar fi inodora. Interesant este faptul ca aerul tau expirat contine si compusi non-volatili - picaturi microscopice de proteine, anticorpi, peptide si informatie genetica - care dezvaluie foarte multe lucruri despre sanatatea ta, ne arata ele.ro.

 Desi respiri de aproximativ 20.000 de ori in fiecare zi, probabil ca nu te gandesti in ce masura iti poate influenta respiratia starea de sanatate si fericirea. In acelasi timp, mirosul respiratiei poate deveni cea mai simpla si precisa metoda de diagnostic pentru lumea medicala!

Respiratia ca metoda de diagnosticare a bolilor

 Specialistii in medicina se straduiesc de cativa ani sa definitiveze un dispozitiv medical care sa diagnosticheze, pe cai noninvazive, o lista indelungata de afectiuni. De altfel, conceptul evaluarii respiratiei pacientilor nu este unul nou, ci dateaza din era lui Hipocrate, care a scris un tratat despre mirosul aerului expirat in raport cu afectiunile corpului in jurul anului 400 IH. Secole intregi mai tarziu, medicii au inceput sa identifice anumite mirosuri ale respiratiei comune la suferinzii de boli hepatice si renale.

 Cercetatorii continua si astazi sa dezvolte teste spectrometrice capabile sa depisteze si sa monitorizeze, prin markeri biologici, boli precum:

 -astmul
 -diabetul
 -tuberculoza
 -infectiile gastrointestinale
 -rezistenta organismului la organele transplantate
 -fazele la care a ajuns cancerul pulmonar
 -ulcerul peptic (produs de Helicobacter pylori)
 -cancerul mamar si de colon

 Practic, tot ceea ce testele de sange pot diagnostica, cele de respiratie acopera in totalitate. In plus, ele sunt lipsite de durere, rezultatele vin mai rapid si vor fi cu siguranta mai putin costisitoare, dar si mai usor de repetat intr-o perioada scurta de timp.

 Recent, un studiu publicat in revista "Journal of Clinical Endocrinology" arata ca respiratia poate fi un indicator al predispozitiei catre obezitate. Astfel, oamenii care emana un miros de metan prin respiratie, pot fi infectati cu bacteria "Methanobrevibacter smithii", despre care se crede ca ar favoriza cresterea in greutate.

Respiratia si mentinerea sanatatii

 Respiratia este si o cale importanta de a-ti mentine sanatatea, atat la nivel fiziologic, cat si din punct de vedere psihic. Cateva tehnici de respiratie adanca sunt utile in combaterea stresului si a anxietatii, de pilda.

 Respiratia incorecta conduce la tensiuni, epuizare si presiune vocala, interfereaza cu randamentul fizic si incurajeaza instalarea durerilor si a imbolnavirii. Marele intelept taoist Chuang Tzu spune ca "majoritatea oamenilor respira din gat, cand ar trebui sa respire de fapt din calcaie".

 Respiratia superficiala si accelerata priveaza organismul de oxigen, esential pentru viata celulelor si a organelor vitale. Fara oxigen suficient, organismul devine susceptibil problemelor de sanatate. Rata optima a respiratiei presupune sa inspiri si sa expiri adanc de 6 ori pe minut, ajutand la stimularea proceselor digestive si la cresterea performantelor mentale.

 Daca vrei sa afli cat de corect respiri, fa un test simplu: pune-ti palmele pe abdomenul inferior si expira complet, apoi inspira adanc. Daca abdomenul se extinde cand inspiri simti cum aerul ajunge pana in stomac, inseamna ca respiratia ta este perfecta!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
20

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
27

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...