Ce alimente nu se combină cu medicamentele

Ştiai că paracetamolul se ia pe stomacul gol, iar medicamentele pentru colesterol nu se combină cu ceaiul de sunătoare? Află şi alte reguli privind medicamentele şi mâncarea.

Antiinflamatoarele se iau cu mâncare

Aspirina, ibuprofenul, indometacinul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt prea blânde cu stomacul, iar pentru a preveni durerile este bine să le iei cu o gustare uşoară sau cu un pahar de lapte. Este şi cazul corticosteroizilor – prednison, metilprednisolon – care se iau pentru boli reumatismale. Neplăcerile digestive sunt exacerbate dacă amesteci aceste medicamente cu alcoolul.

Paracetamolul se ia pe stomacul gol

Pentru a-şi face efectul mai repede, paracetamolul se poate lua pe stomacul gol. Nu e bine să-l combini cu alcool fiindcă împreună încarcă prea mult ficatul. Tot pe stomacul gol se iau anumite antibiotice şi antifungice – penicilină, ciprofloxacin, amoxicilină, cefalosporin, tetraciclină –însă dacă îţi provoacă dureri de stomac le poţi lua cu o gustare uşoară.

Anticoagulantele, care împiedică formarea de cheaguri, ar putea deveni ineficiente dacă ai o dietă bogată în vitamina K pentru ca aceasta contribuie la coagularea sângelui. Dacă faci un astfel de tratament nu exagera cu ficatul, broccoli, spanacul, conopida, varza de Bruxelles.

Antidepresivele nu se combină cu murături şi carne afumată

Inhibitorii de monoaminoxidază, cunoscuţi ca inhibitori MAO, se administrează în cazuri de depresie şi este important să nu fie combinaţi cu alimente bogate în tiramină, adică alimente murate, afumate, marinate, uscate sau fermentate: sos de soia, tofu, banane, drojdie, stafide, smochine uscate, brânzeturi, vinuri etc. Tiramina este o substanţă care combinată cu inhibitorii MAO poate duce la  creşterea rapidă a tensiunii arteriale, dureri de cap puternice şi pierderea cunoştinţei. Alimentele de mai sus sunt interzise şi la câteva săptămâni de la terminarea tratamentului.

Sucul de grepfruit şi ceaiul de sunătoare

Sucul de grapefruit si ceaiul de sunatoare sunt cunoscute pentru faptul că interacţionează cu multe medicamente. Totuşi, majoritatea medicamentelor uşoare se pot lua fără probleme. Un pericol sunt statinele, administrate pentru scăderea colesterolului, anxioliticele (Diazepam), pastilele pentru aritmie sau alergii şi anticoncepţionalele. Grepfruitul şi sunătoarea conţine substanţe care afectează metabolizarea şi excreţia medicamentelor.

Teofilina, o substanţă administrată celor cu astm, este absorbită în mod diferit în funcţie de alimentele cu care e combinată, o masă bogată în grăsimi mărind absorbţia medicamentului. Cei care îl folosesc sunt sfătuiţi să ceară sfatul medicului privind combinaţiile permise şi nepermise.

Efectul medicamentelor este influenţat şi de cantitatea de fibre sau proteine pe care o consumi, dar şi de suplimentele alimentare pe care le iei, inclusiv cele cu vitamine şi minerale. Înainte de a lua un medicament citeşte cu atenţie prospectul şi cere sfatul medicului sau măcar al farmacistului.


Sursa: Unica

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

astăzi, 20:28

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

astăzi, 19:57

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

astăzi, 19:08

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...