CCR, decizie SURPRINZĂTOARE: Avansările din ultimii patru ani în Poliția Română s-au făcut ILEGAL. Schema Poliției, BLOCATĂ

O modificare la Statutul Polițistului, făcută în anul 2011, prevedea ca evaluările polițiștilor să se facă prin ordin de ministru. Judecătorii CCR au decis că este neconstituțională.

Decizie surprinzătoare pentru polițiștii care așteaptă să fie înaintați în grad de Ziua Națională a României – 1 Decembrie - sau să fie numiți în funcții. Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a declarat, marți, neconstituțională evaluarea polițistului prin ordin de ministru, așa cum este reglementată în Statutul Polițistului, din anul 2011, relatează Evenimentul Zilei.

Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial, schema Poliției Române va rămâne "bătută în cuie" până ce va fi dată o lege în acest sens.

Schema Poliției, blocată

Decizia CCR a fost luată după ce Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), a ridicat excepția de neconstiuționalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Polițistului. Curtea a precizat că evaluarea activității și conduitei polițistului trebuie reglementată prin lege organică, iar delegarea reglementării acestora în sarcina ministrului încalcă Constituția.

MAI așteaptă publicarea în Monitorul Oficial

Articolul incriminat de CCR a fost legiferat în anul 2011, la propunerea ministrului MAI de atunci, Traian Igaș. În consecință, susțin reprezentanții SNAP, toate numirile din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

Efectele acestei decizii sunt stoparea avansărilor în grad și numirile în funcții, care au la bază o evaluare profesională. Acest lucru se va întâmpla, însă, după comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial.

"Poate să dureze câteva zile sau câteva luni. Până acum, fiecare ministru venea cu câte o modificare. Odată stabilită o lege care trebuie aprobată de Parlament, se vor stabili criterii clare de evaluare profesională", a declarat, pentru EVZ, președintele SNAP, Iulian Surugiu.

MAI ne-a comunicat că, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, "va întreprinde demersurile necesare în sensul respectării deciziei CCR".

Unii dintre polițiștii chestionați de noi susțin că, în noua lege, evaluările ar trebui făcute în funcție de Fișa postului – în care sunt trecute activitățile și competențele care îi revin fiecărui agent sau ofițer și de indicatorul de prevenire.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Good lives”, proiectul Penitenciarului Botoșani care le oferă deținuților șansa la o viață normală!

astăzi, 19:03

 Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șans...

Lângă noi: O mamă singură din Iași adună peturi și doze de la pelerinii veniți să se închine la moaște!

astăzi, 18:00

Profitând de numărul mare de pelerini care participă la eveniment, femeia de 37 de ani a început să adune PET-uri, sticle și doze aruncate de participanți, ducându-le la recicla...

Spectacolul „Bani din cer” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

astăzi, 17:24

Regia artistică şi coloana sonora poartă semnătura lui Alexandru Vasilachi. Scenografia îi aparține lui Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Dana Bucătaru (în ro...