Cazurile de malpraxis ar putea fi solutionate pe cale extrajudiciara

Cazurile de malpraxis ar putea fi solutionate pe cale extrajudiciara
Cazurile de malpraxis ar putea fi solutionate si pe cale amiabila, intre pacient, unitatea medicala si societatea de asigurari, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputatilor. Astfel, pacientul ar avea posibilitatea de a alege fie calea judiciara, fie cea administrativa.

Initiativa legislativa de modificare a Legii nr. 95/2006 ar face ca solutionarea cazurilor de malpraxis sa nu mai fie atat de dificila, ca in prezent, cand pacientul se foloseste de prevederile legii civile, existand numeroase nemultumiri legate de durata si rezultatele procesului de solutionare a malpraxisului.

"La momentul actual, in Europa se considera ca rezolvarea strict judiciara este contraproductiva. Pacientul este supus unei proceduri dificile si de de durata in care trebuie sa demonstreze, utilizand resurse materiale importante, cauzalitatea act medical - prejudiciu. Riscul economic e major si prea putini primesc compensatiile adecvate ajungand doar sa finanteze fimele de avocatura", considera deputatul Tudor Ciuhodaru, initiatorul proiectului.

Potrivit acestuia, prea putini pacienti primesc compensatiile adecvate.

"Se practica medicina defensiva, lasand descoperite multe dintre sectoare medicale. Firmele de asigurari ii protejeaza pe cei dati in judecata pentru a evita deconturi importante, si vor creste primele de asigurare. Sistemul medical pune accentul pe esecul medicului fara a incearca identificarea deficientelor din sistem care ar fi putut fi cauza esecului", adauga deputatul.

In acest context, solutionarea cazurilor de malpraxis poate fi imbunatatita prin adopatarea recomandarilor Comitetului de Ministri al Consiliului Europei privind managementul sigurantei pacientului si prevenirea efectelor adverse in sistemul sanitar.

Totodata, medicii vor avea asigurarea platita de unitatea sanitara, fiind inclusi in responsabilitatea institutionala si vor raporta corespunzator desfasurarea actului medical.

Personalul medical va fi obligat sa aiba asigurari, iar evaluarea cazurilor se va face pe baze obiective, avand la baza posibilitatea ca prejudiciul sa poata fi evitat de catre un specialist experimentat. Pe baza aceluiasi principiu, companiile de asigurari vor evalua obiectiv cazul.

Aceste modificari ar face ca, in intregul sistem medical, raportarea si analizarea situatiilor sa faciliteze identificarea cauzelor din sistem care au generat eroarea/greseala.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În prag de Bac, universitățile asigură pregătire gratuită pentru elevi. Cursurile se țin online, hibrid sau fizic!

Joi, 9 Mai 2024
120

Universitatea Politehnică din București oferă cursuri de pregătire pentru examenele de Matematică și Fizică, adaptate la nivelul cerințelor din Bacalaureat, dar și cursuri de pregătire pentr...

Peste 160 de sancțiuni au fost aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore!

Joi, 9 Mai 2024
76

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale în cadrul planului Blocada, acționând în sistem integrat împreună cu jandarmii și au...

Ziua Europei sărbătorită la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona prin activități artistice și de cultură generală

Joi, 9 Mai 2024
145

România s-a alăturat în anul 2007 unei Uniuni de state europene, care împărtăşesc aceleaşi valori, având în centru respectul pentru demnitatea umană, democraţia, s...