Cauzele nodulilor la sân

Când auzi de noduli la sân te gândeşti automat la cancerul mamar. De fapt, majoritatea nodulilor nu sunt canceroşi, ci au alte cauze. Află care sunt acestea!

Loviturile provoacă noduli

Dacă primeşti o lovitură în sân, chiar şi una puţin dureroasă, pe care nu o bagi în seamă, se pot rupe mici vase de sânge, care formează un hematom - o punguţă cu sânge. La atingere, aceasta seamănă cu un nodul. În urma unei lovituri te poţi alege şi cu o necroză a celulelor adipoase care alcătuiesc sânul, de asemenea cu formă de nodul.

Infecţiile şi nodulii la sân

Abcesele provocate de infecţii apar de obicei la femeile care alăptează sau care au piercing în sân. Crăpăturile formate pe pielea mamelonului din cauza alăptatului reprezintă o portiţă de intrare pentru bacterii, care ajung apoi să infecteze ţesutul sânului, afecţiune numită mastită. Abcesul este o mică pungă cu puroi în interiorul sânului.

Fibroadenoamele, modificări necancerose

Fibroadenoamele sunt mici tumori necanceroase, destul de des întalnite, mai ales la femeile în jur de 30 de ani. Sunt nedureroase sau doar uşor inconfortabile şi au consistenţă solida, cu suprafaţa netedă şi margini bine delimitate. Pot să crească în timpul sarcinii şi în adolescenţă.

Chisturile la sân
 
Sunt punguţe pline cu lichid, de natură benignă şi apar destul de des după 35 de ani. Pot fi uşor dureroase şi îşi pot schimba dimensiunile pe parcursul ciclului menstrual. La atingere pot fi moi sau tari, au formă rotunjită sau de ciorchine şi margini bine delimitate. Chisturile necesită tratament doar dacă sunt mari şi provoacă durere.

Sânul fibroschistic

Nu este propriu-zis o boală ci o schimbare la nivelul sânului pe care majoritatea femeilor o cunosc cel puţin o dată în viaţă. Nodulii sunt localizaţi în special în jumătatea de sus, la ambii sâni şi pot fi însotiţi de dureri uşoare şi o mică secreţie din mamelon.

Aşadar, nodulii la sân sunt des întâlniţi la femeile aflate la vârsta reproduceri, chiar şi în adolescenţă. Pot avea multe cauze şi de cele mai multe ori nu sunt canceroşi, chiar dacă noi îi asociem cu cea mai temută boală. Oricum, nu uita că de câte ori descoperi un nodul sau o altă schimbare la nivelul sânilor trebuie să consulţi un medic pentru a afla cu exactitate care este cauza ei.


unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

astăzi, 19:51

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

astăzi, 18:45

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

astăzi, 17:45

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...