Cati salariati exista in Romania? Patru institutii de stat calculeaza angajatii, dar rezultatul e diferit

Cati salariati exista in Romania? Patru institutii de stat calculeaza angajatii, dar rezultatul e diferit
Pentru prima data, Ministerul Muncii publica numarul de salariati pe baza datelor de la inspectoratele de munca: peste 5,25 de milioane de salariati erau activi (adica in plata) la finele lunii octombrie a acestui an.   

Pe de alta parte, numarul de salariati raportat de Institutul National de Statistica la finele lunii septembrie in buletinul lunar arata ca numarul de salariati din economie a ajuns la 4,2 milioane de persoane, scrie zf.ro. In acelasi timp, la Comisia de Prognoza sunt inregistrati peste 6,1 mi lioane de salariati, pe cand la Casa de Pensii erau inregistrati la finele lunii iunie 4,8 milioane de asigurati care plateau contributii sociale.  

"In acest moment, in Romania lucreaza un numar mediu de 6,179 milioane de salariati, care ii include si pe cei care muncesc la negru, potrivit anchetei AMIGO, realizata de Institutul de Statistica pe baza standardelor Biroului International al Muncii. Dintre acestia, numai 4,52 de milioane lucreaza in sectorul civil formal, insa numarul de salariati se calculeaza pe baza numarului de persoane care primesc venituri din munca", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.  

Inspectia Muncii numara salariatii pe baza inregistrarilor facute de angajatori intr-un soft al Registrului General de Evidenta a Salariatilor. "Potrivit datelor inregistrate la Inspectia Muncii, numarul salariatilor activi din Romania la sfarsitul lunii octombrie era de 5.258.668, iar numarul contractelor active era de 6.276.448. Sunt date certe din rapoartele si inregistrarile intocmite de Inspectia Muncii", explica Ioana Santa, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Muncii.  

Alte date legate de numarul de salariati mai exista si la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), care livreaza, trimestrial, un raport care este pu blicat pe site-ul Ministerului Muncii. Cel mai recent raport arata ca la finele lunii iunie erau inregistrati 4,8 milioane de asigurati cu contracte de munca.  

"Piata muncii este extrem de complexa, iar fiecare indicator care exprima numarul de salariati are specificitatea lui. Daca la Inspectia Muncii lipsesc, de exemplu, functionarii publici, pentru ca ei nu au contracte de munca, la INS lipsesc angajatii din intreprinderile cu mai putin de 4 salariati", a mai spus Ghizdeanu.  

INS explica faptul ca cei doi indicatori privind numarul de salariati - cel care arata ca sunt 6 milioane si cel care arata ca sunt 4,2 milioane - provin din cercetari diferite, care au sfera de cu prindere, metode de inregistrare si definitii diferite. Astfel, sursa datelor pentru indicatorul care arata ca in Romania exista peste 6 milioane de angajati o reprezinta Cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO), care se realizeaza trimestrial, dupa un regulament stabilit la nivel european.  

Ancheta se realizeaza pe un esantion aleator de locuinte, iar in esantion intra persoanele rezidente - temporar si permanent - in Romania, membre ale gospodariilor din locuintele selectate. Aici sunt inclusi toti cei care lucreaza (legal sau nu) si care primesc venituri in bani in urma activitatii desfasurate (in aceasta categorie sunt inclusi si patronii si angajatii aflati in concediul de maternitate sau de odihna).  

In buletinele statistice lunare, unde sunt inregistrati 4,2 milioane de salariati, datele au caracter provizoriu si se obtin prin cercetari statistice selective, care masoara evolutia economico-sociala pe termen scurt. Baza de sondaj o reprezinta Registrul Statistic al Intreprinderilor, gestionat de INS, care este corelat cu Registrul fiscal si actualizat pe baza bilanturilor contabile depuse la Ministerul Finantelor Publice.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
30

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
45

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...