Cati salariati exista in Romania? Patru institutii de stat calculeaza angajatii, dar rezultatul e diferit

Pentru prima data, Ministerul Muncii publica numarul de salariati pe baza datelor de la inspectoratele de munca: peste 5,25 de milioane de salariati erau activi (adica in plata) la finele lunii octombrie a acestui an.   

Pe de alta parte, numarul de salariati raportat de Institutul National de Statistica la finele lunii septembrie in buletinul lunar arata ca numarul de salariati din economie a ajuns la 4,2 milioane de persoane, scrie zf.ro. In acelasi timp, la Comisia de Prognoza sunt inregistrati peste 6,1 mi lioane de salariati, pe cand la Casa de Pensii erau inregistrati la finele lunii iunie 4,8 milioane de asigurati care plateau contributii sociale.  

"In acest moment, in Romania lucreaza un numar mediu de 6,179 milioane de salariati, care ii include si pe cei care muncesc la negru, potrivit anchetei AMIGO, realizata de Institutul de Statistica pe baza standardelor Biroului International al Muncii. Dintre acestia, numai 4,52 de milioane lucreaza in sectorul civil formal, insa numarul de salariati se calculeaza pe baza numarului de persoane care primesc venituri din munca", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.  

Inspectia Muncii numara salariatii pe baza inregistrarilor facute de angajatori intr-un soft al Registrului General de Evidenta a Salariatilor. "Potrivit datelor inregistrate la Inspectia Muncii, numarul salariatilor activi din Romania la sfarsitul lunii octombrie era de 5.258.668, iar numarul contractelor active era de 6.276.448. Sunt date certe din rapoartele si inregistrarile intocmite de Inspectia Muncii", explica Ioana Santa, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Muncii.  

Alte date legate de numarul de salariati mai exista si la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), care livreaza, trimestrial, un raport care este pu blicat pe site-ul Ministerului Muncii. Cel mai recent raport arata ca la finele lunii iunie erau inregistrati 4,8 milioane de asigurati cu contracte de munca.  

"Piata muncii este extrem de complexa, iar fiecare indicator care exprima numarul de salariati are specificitatea lui. Daca la Inspectia Muncii lipsesc, de exemplu, functionarii publici, pentru ca ei nu au contracte de munca, la INS lipsesc angajatii din intreprinderile cu mai putin de 4 salariati", a mai spus Ghizdeanu.  

INS explica faptul ca cei doi indicatori privind numarul de salariati - cel care arata ca sunt 6 milioane si cel care arata ca sunt 4,2 milioane - provin din cercetari diferite, care au sfera de cu prindere, metode de inregistrare si definitii diferite. Astfel, sursa datelor pentru indicatorul care arata ca in Romania exista peste 6 milioane de angajati o reprezinta Cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO), care se realizeaza trimestrial, dupa un regulament stabilit la nivel european.  

Ancheta se realizeaza pe un esantion aleator de locuinte, iar in esantion intra persoanele rezidente - temporar si permanent - in Romania, membre ale gospodariilor din locuintele selectate. Aici sunt inclusi toti cei care lucreaza (legal sau nu) si care primesc venituri in bani in urma activitatii desfasurate (in aceasta categorie sunt inclusi si patronii si angajatii aflati in concediul de maternitate sau de odihna).  

In buletinele statistice lunare, unde sunt inregistrati 4,2 milioane de salariati, datele au caracter provizoriu si se obtin prin cercetari statistice selective, care masoara evolutia economico-sociala pe termen scurt. Baza de sondaj o reprezinta Registrul Statistic al Intreprinderilor, gestionat de INS, care este corelat cu Registrul fiscal si actualizat pe baza bilanturilor contabile depuse la Ministerul Finantelor Publice.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...

Programul "Prima Seră". Cum se pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie respectate!

astăzi, 09:30

Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanților, care vor să implementeze programul "Prima Seră". Cei car...

Leon Dănăilă, neurochirurgul botoșănean care a efectuat peste 40.000 de operații pe creier: ”Operez în continuare, dar nu așa de mult”! (Video)

astăzi, 09:00

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alăt...