Logodna in Noul Cod Civil - intre viata reala si Facebook

Logodna in Noul Cod Civil - intre viata reala si Facebook
Printre noutatile aduse de Codul Civil (NCC) se numara si reglementarea logodnei, pasul de dinaintea casatoriei. Conform noilor reguli in materie civila, logodnicul care nu mai vrea sa se casatoreasca datoreaza fostului partener despagubiri, fiind totodata obligat sa returneze darurile oferite in vederea oficializarii mariajului. In plus, avand in vedere ca logodna poate fi dovedita cu orice fel de mijloace de proba, inclusiv statusul de pe retelele sociale ("relationship status"), cu siguranta in practica vom avea parte de situatii cel putin interesante.   

Logodna este definita de noul Cod Civil ca fiind "promisiunea reciproca de a incheia casatoria". Insa, tot Codul civil prevede ca nu este obligatoriu ca relatia sa se finalizeze cu un mariaj.   

Logodna nu presupune formalitati   Potrivit NCC, conditiile de fond pentru incheierea unei casatorii se aplica si regulilor privind incheierea logodnei.   

"Asta inseamna ca logodna nu poate interveni intre bigami, persoane de acelasi sex sau rude", explica avocat Otilia Sava.  

In acelasi timp, noile dispozitii in materie civila prevad ca incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati.  

"Faptul ca NCC nu prevede nicio formalitate pentru incheierea logodnei inseamna ca se poate incheia verbal sau in scris pentru cei care nu cred in vorbe, oriunde, oricand. Deci, deplina libertate de imaginatie si contractuala", explica avocatul.   Totodata, aceasta mai precizeaza ca, din punct de vedere legal, un contract in acest sens nu are nicio implicare pentru ca "nu poti forta logodnicul sa accepte casatoria". In acest sens, NCC prevede faptul ca "clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei este considerata nescrisa". Avocatul precizeaza ca folosirea unei asemenea clauze ar constitui abuz.    "Nu poti pedepsi un om liber pentru ca nu vrea sa se insoare. O clauza penala se trece, ca exemplu, intr-un contract de vanzare-cumparare. Razgandirea atrage doar daune. Din aceste considerente legiuitorul o numeste <<nescrisa>>", adauga avocatul.  

 

Despagubirile  

Conform noilor prevederi din Codul Civil, partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la plata unor despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei.  

"Cu privire la <<alte prejudicii>> despre care vorbeste NCC, se aplica teoria ca oricine produce altuia un prejudiciu, e silit a-l repara", spune avocatul.  

In acelasi timp, este reglementata expres si situatia in care, in mod culpabil, unul din logodnici il determina pe celalalt sa rupa logodna, cel dintai urmand a plati astfel despagubiri.  

Totusi, dreptul logodnicului de a cere despaguburi se prescrie intr-un an de la ruperea logodnei.  

 

Restituirea darurilor  

Potrivit NCC, logodnicii care se despart trebuie sa restituie darurile pe care le-au primit "in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite".  

"Darurile obisnuite sunt cele pe care le primim de ziua noastra. Mai inspirate, mai comune, oricum, daruri <<de zi>>. Darurile care nasc dispute sunt cele care sunt oferite logodnicilor in vederea imbunatatirii vietii lor de familie, precum o casa, o masina, o mobila. Lucruri pe care cuplul le foloseste in <<legalitatea>> relatiei", explica Otilia Sava.  

Executarea oricarei obligatii se face in natura pentru a se restabili situatia anterioara, iar prejudiciul sa fie recuperat integral. Insa, NCC prevede ca obligatia de restituire nu mai exista daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre parteneri.  

 

Logodna pe Facebook  

Logodna, potrivit NCC, poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.  "Ca mijloace de proba, fiind o situatie de fapt, se va recurge la mijloacele de proba din aceasta arie: martori, corespondenta, inel, orice te poate conduce la concluzia sigura ca doua parti s-au numit logodnici", precizeaza Otilia Sava.  

Pe site-urile de socializare iti poti expune "starea civila". Astfel, ai suficienti martori pentru ca logodna sa devina "oficiala" si sa iti confere dreptul la despagubire in cazul in care esti parasit inainte a finalizarea casatoriei.  

"Putem sa ne expunem statusul de logoditi si pe Facebook, in orice cercuri sociale. Daca tine pana la casatorie, este primul bun castigat de catre viitorii soti", mai spune Otilia Sava.  

Cum Facebook-ul si, in general, lumea virtuala au ajuns o parte din viata noastra, ceea ce alegem sa publicam pe site-ul de socializare este o reflectare a ceea ce suntem si facem in viata de zi cu zi. Potrivit revistei TIME, in cazul divorturilor din Statele Unite ale Americii, avocatii recomanda sotilor sa urmareasca activitatea din online a consortilor. Nu ar trebui sa ne mire ca, potrivit aceleiasi surse, unul din cinci divorturi este cauzat de Facebook.  

 

Logodna vs. concubinaj  

Intre concubinaj si logodna nu exista decat diferente semantice, dupa cum apreciaza avocatul de la Ionescu | Sava.   "Din punct de vedere material, bunurile dobandite in afara casatoriei se impart la fel. Este o coproprietate pe cote parti", explica ea.   In plus, o alta diferenta intre cele doua tipuri de relatie se refera si la partea cu darurile.     

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
1

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
10

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
40

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...