Câţi bebeluşi s-au născut în ultimii ani la Botoşani!

În ultimii trei ani, numărul naşterilor înregistrate în Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean se menţine constant, iar numărul băieţilor îl depăşeşte pe cel al fetiţelor. Asociaţiile de protecţie a mamelor şi bebeluşilor atrag atenţia că actul naşterii este "pervertit" de prea multe medicamente.

Potrivit unei statistici a Spitalului Judeţean, în primele zece luni ale acestui an, la maternitatea botoşăneană au venit pe lume 2.276 de copilaşi, 1.106 fetiţe şi 1.170 de băieţei. Anul trecut, în acelaşi interval de timp, s-au născut 2.279 de bebeluşi, din care 1.112 fetiţe şi 1.167 de băieţei.

Mortalitatea infantilă a fost în scădere în acest an în comparaţie cu anul trecut, dat fiind că, în 2015, trei decese au îndoliat familii botoşănene, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 25 de decese ale bebeluşilor.

În ce priveşte anul 2013, tot în primele zece luni s-au născut 2.269 de copilaşi, din care 1.128 de fete şi 1.141 de băieţi, iar 16 bebeluşi nu au supravieţuit. În anul anterior, de la 1 ianuarie 2012 până la 31 octombrie 2012, au venit pe lume 1.939 de bebeluşi- 1.034 de băieţi şi 905 fetiţe. 12 bebeluşi au decedat în maternitate în primele zece luni ale anului 2012.

Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare consideră că naşterea unui copil este profund medicalizată, utilizându-se proceduri medicale de rutină chiar şi în situaţiile unui travaliu fiziologic, cu risc scăzut, situaţii ce reprezintă o pondere de peste 80% din cazuri. Aceste proceduri medicale de rutină afectează mama şi bebeluşul din punct de vedere fizic şi emoţional, iar naşterea unui copil ajunge să fie percepută ca o traumă.

Naşterea prin cezariană a ajuns la un procent de 35% la nivel naţional, iar în Bucureşti s-a atins un procent de aproximativ 60%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca procentul de cezariene să nu fie mai mare de 10-15% într-o ţară.

De asemenea, conform unui studiu recent, procentul copiilor alăptaţi exclusiv până la 6 luni în România a scăzut până la 12,6%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă a copiilor până la 6 luni şi continuarea alăptării alături de o diversificare treptată până la doi ani şi peste.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR va dezbate joi cererea de anulare a alegerilor depusă de Simion. Dacă e respinsă, va valida rezultatul final!

astăzi, 20:50

Curtea Constituțională va judeca joi, de la ora 10:00, cererea de anulare a alegerilor, iar dacă aceasta este respinsă, va valida rezultatul final de la ora 12:00.   CCR arată că î...

Amendă de 15.000 de lei dată de polițiștii botoșăneni unui șofer oprit pentru control!

astăzi, 20:30

La data de 20 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Curtești, o autoutilitară condusă de un tân...

Peste o mie de persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în perioada ianuarie-aprilie 2025!

astăzi, 20:00

În perioada ianuarie-aprilie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței...