Cât te costă să supravieţuieşti în România: ce spun românii despre veniturile şi cheltuielile lor

Cât te costă să supravieţuieşti în România: ce spun românii despre veniturile şi cheltuielile lor
Mai bine de jumătate dintre familiile de români au nevoie de cel puţin 2.000 de lei lunar pentru a-şi putea acoperi cheltuielile. O gospodărie cu şase persoane nu se descurcă însă nici cu 3.000 de lei.

Ceva mai mult de jumătate dintre gospodăriile de români au nevoie de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare, se arată într-o anchetă a Institutului Naţional de Statistică. Întrebaţi ce sumă le-ar fi necesară pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 33,4% dintre gospodării au declarat că nu pot trăi cu mai puţin de 1.001 lei, dar că 2.000 de lei ar fi suficienţi. În schimb, 28,7% dintre aceştia apreciază că ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 2.001 şi 3.000 de lei, iar 25,3% peste 3.000 de lei, arată Economica.net.

Doar 3,8% dintre cele peste 7,4 milioane de gospodării de români ar putea trăi, conform datelor statistice, cu până la 500 de lei pe lună. "În general, tendinţa este de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor", se arată în cercetare.

Privind din perspectiva mediului de rezidenţă, se observă deosebiri majore între sumele pe care cetăţenii le consideră absolut necesare pentru a putea trăi. Dacă în mediul rural puţin peste 21% din gospodării se pot descurca cu până în 1.000 de lei pe lună, în mediul urban doar 6% din gospodării apreciază că pot face faţă cu asemenea venituri. Dintre gospodăriile urbane, 67% declară că ar avea nevoie  de sume pentru cheltuielile curente care depăşesc 2.000 lei lunar.

Venituri modeste, de până la 500 lei, sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cele cu cap de gospodărie vârstnic, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi. Oricum, ponderile acestor tipuri de gospodării se regăsesc în intervalul 4%-9%. Citeste mai departe, pe Economica.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
21

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
33

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
198

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...