Cât de mare e riscul unui cutremur devastator în Vrancea?

Cât de mare e riscul unui cutremur devastator în Vrancea?
Seismologii de la Kiev avertizează că un cutremur de 7 grade Richter se va produce în curând în zona Vrancea, iar efectele vor fi devastatoare din cauza vibraţiilor de înaltă frecvenţă. Experţii români resping această ipoteză: seismele din regiune vor fi de intensitate mică, până în 2020.
 
În general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective precum digurile şi podurile, ce riscă să fie distruse. Oamenii de ştiinţă prevăd că Ucraina va fi zdruncinată în limita a 7 grade pe scara Richter, iar locuitorii Crimeii ar trebui să-şi facă mai multe griji, pentru că este posibil ca seismul să aibă în peninsulă o magnitudine de 9 grade, scrie Romania Libera.

Conform sursei citate, până de curând, în previziunile lor, experţii ucraineni făceau referire la estimările Institutului Naţional de Fizică a Pământului din România şi, în special, ale directorului acestuia, Gheorghe Mărmureanu.

Expertul român crede însă că nu avem motive de îngrijorare. "Nu sunt de acord cu declaraţia Institutului de Geofizică S. I. Subbotin, deoarece nu are nici un suport real. Nu se pune problema unui cutremur devastator de mare adâncime în Vrancea. Chiar astăzi au fost trei cutremure în zonă, de intensitate mica, de 1, 08 până la 2,01 grade Richter, dar asta nu înseamnă că va exista şi unul puternic", a spus acesta.

Nici Victorin Toader, şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată, nu crede în iminenţa unui cutremur devastator.

"Nu ştiu pe ce se bazează declaraţia ucrainienilor. După părerea mea, este o motivaţie de natură financiară: aveau nevoie de fonduri pentru reabilitarea unor clădiri şi au lansat astfel de afirmaţii pentru a alarma opinia publică şi autorităţile", spune expertul.
 
Toader a explicat pentru România Liberă activitatea seismică actuală în Vrancea: "Am avut 12 zile fără seisme, iar astfel de pauze, care au loc de două, trei ori pe an, duc la acumulări de energie. În iunie, de exemplu, s-au înregistrat trei seisme în jur de 4 grade în zonă, după o pauză similară".

Perioada critică din punct de vedere seismic va fi între 24 şi 28 septembrie, când vor exista condiţii de degajare a energiei, adică de cutremure. Acestea vor fi însă mici, de maximum 5,2 grade pe scara Richter. Capitala nu va resimţi cutremurul decât dacă va avea o intensitate peste 4,8 grade, a mai spus Toader.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
275

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
119

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
127

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...