Castigatorul Eurovision Romania a dirijat o orchestra la 5 ani si a ingrijit batrani pentru bani

Cezar Ouatu, castigatorul etapei nationale a Eurovisionului, stie ce inseamna greutatile vietii, el fiind nevoit sa lucreze ca ospatar si sa ingrijeasca batrani intr-un azil pentru a putea sa se intretina la Conservatorul "Giuseppe Verdi" din Milano.

A intrat in jocul Eurovisionului in graba, insa totul a fost spre beneficiul sau. In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Cezar Ouatu spune ca se astepta sa fie criticat dupa ce s-a clasat pe primul loc la etapa nationala, dar ca are impresia ca a fost tratat cu blandete fata de reprezentantii Romaniei din anii trecuti.

Am mai vorbit cu el despre inceputurile in lumea muzicii, acesta marturisindu-ne ca la cinci anisori a dirijat orchestra in care activa tatal sau, flautistul Florian Ouatu, care a murit in urma cu cativa ani.

-Imediat dupa finala Eurovision ati fost foarte criticat, inclusiv de catre colegii de breasla. Va asteptati la asa ceva? Ce afirmatie v-a deranjat cel mai tare?

-Da, ma asteptam... Stiu ce se intampla in fiecare an in urma selectiei nationale Eurovision. Ba chiar cred ca am fost tratat mai cu blandete fata de alti colegi de breasla, calificati la Eurovision in anii trecuti.

Nu poti fi placut de toata lumea. Pentru mine e foarte important ca am primit votul de incredere din partea publicului. Iar acest val imens de simpatie depaseste cu mult micile rautati inerente, in situatii de genul acesta.

-Au fost si persoane care v-au luat apararea, eventual unele la care sa nu va asteptati?

-Sigur, m-am simtit onorat de sustinerea unor personalitati ale muzicii romanesti si internationale, dar si a unor oameni de televiziune si radio.

-Cum de v-ati decis sa participati la Eurovision?

-Totul s-a intamplat foarte rapid - de la mesajul pe care l-am primit pe Facebook de la Cristian Faur, compozitorul piesei It`s My Life, pana la finala din 9 martie, cand s-a votat plecarea noastra la Malmo. N-am avut timp sa gandesc prea mult luarea deciziei de a participa, a fost un impuls, o dorinta de a raspunde acestei provocari - impuls care, iata, s-a dovedit a fi unul benefic...

-Cum va vedeti cariera dupa acest moment?

-Cu siguranta, Eurovisionul va avea urmari asupra carierei mele. Este un eveniment care iti ofera o mare vizibilitate, prin numarul foarte mare de telespectatori din lumea intreaga. Dar planuri de viitor si colaborari internationale aveam deja stabilite, inca dinainte de a decide sa particip la acest concurs.

-Considerati Eurovisionul un concurs la care se voteaza geopolitic?

-As fi un visator incurabil sa afirm ca nu este asa. Cel putin intr-o masura oarecare, tarile vecine isi acorda in fiecare an reciproc cele mai mari punctaje. Dar nu este imposibil sa primesti puncte chiar si de la tarile cu care Romania nu are... afinitati. S-a mai intamplat. Daca piesa este buna, daca interpretarea e la inaltime si daca show-ul este puternic, e imposibil sa nu "furam" macar cateva puncte de la fiecare.

-Stiu ca v-ati nascut intr-o familie de artisti. La cati ani ati avut primul contact cu muzica?

-Cred ca sunt printre putinii interpreti care se pot mandri ca la varsta de 5 ani au dirijat o orchestra! Maestrul dirijor Horia Andreescu conducea orchestra in care canta si tatal meu, la vremea aceea si, mai in gluma, mai in serios, m-a invitat sa dirijez. Am dus la bun sfarsit Marsul Radetzky si am stiut, in acel moment, ca viata mea va fi legata de muzica pentru totdeauna.

-Cum v-ati descoperit acest talent?

-Studiez pianul de la 6 ani. Am terminat Liceul de arta "Carmen Sylva" din Ploiesti, sectiile de pian si cor, iar apoi m-am axat pe canto si muzica baroca. Cred ca am stiut dintotdeauna ca vreau sa cant.

-Aveti o meserie de rezerva, pentru cazul in care lucrurile nu o iau pe drumul cel bun in muzica?

-Da. Am zis intotdeauna ca in cazul in care nu ajungeam sa cant pe marile scene eram artist de strada. Dar, clar, meseria era tot legata de muzica, in speta pianist jazz. Eu am trecut prin toate meseriile pentru a ma intretine la Conservator, de la chelner pana la a ingriji batrani intr-un azil timp de cinci luni. Asa ca nu ma sperie nimic...

Finala Eurovision, etapa nationala, a fost castigata de Cezar Ouatu. Acesta urmeaza sa participe la doua semifinala a concursului Eurovision, care se va desfasura pe 16 mai, la Malmo, in Suedia

Citeste complet pe ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Răsturnare de situație: Georgescu trece pe locul întâi, Ciolacu pe doi. Ciucă a demisionat

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 81% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt d...

S-au numărat 50% din totalul voturilor: Dispare Lasconi, urcă Georgescu!

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 50% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt a...

Atmosfera de la sediul PNL Botoșani: Șeful de partid a tras chiulul, aplauze pentru Nicolae Ciucă! (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

La sediul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani din clădirea Vegastel s-au adunat membrii formațiunii politice la nivel de municipiu în așteptarea rezultatelor. Atmo...