Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, clasată ca monument istoric

Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, clasată ca monument istoric
Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, din comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, a fost inclusă în lista monumentelor istorice, categoria monumente memoriale, grupă "B", potrivit unui Ordin al Ministerului Culturii publicat în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

"Imobilul «Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu», din comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, se clasează ca monument istoric, categoria memorialistic, gripa valorică «B», cod în Lista monumentelor istorice BT-IV-m-B- 21063", se arată în Ordinul Ministerului Culturii publicat în Monitorul Oficial pe 29 noiembrie.

De asemenea, a fost inclus în lista monumentelor istorice, categoria monumentelor de arhitectură, grupa valorică "B", imobilul din intr. I.L. Caragiale, nr. 1, sectorul 2, Bucureşti.

"Este o casă proprietate privată, iar includerea s-a realizat la solicitarea proprietarului", au declarat, luni, pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Ministerului Culturii. Potrivit articolului 42 din Legea privind protejarea monumentelor istorice, "proprietarii de monumente istorice sunt scutiţi în totalitate de plata impozitului pe clădirile care sunt monumente istorice, cu excepţia spaţiilor în care se desfăşoară activităţi economice sau comerciale, potrivit legii".

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.

Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le petrecea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
5

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
338

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
369

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...