CAS pentru PFA si profesii liberale: Din 2014 cresc sumele minime si maxime de plata la stat

CAS pentru PFA si profesii liberale: Din 2014 cresc sumele minime si maxime de plata la stat
Contributia minima pe care persoanele fizice trebuie sa o plateasca pentru asigurarea in sistemul de pensii va creste de anul viitor, dupa ce castigul salarial mediu stabilit pentru 2014, in functie de care sa calculeaza CAS la persoanele fizice, a fost majorat de 75 de lei printr-o lege publicata joi in Monitorul Oficial. Odata cu cresterea salariului mediu, si suma maxima care va fi platita la stat este mai mare incepand de anul viitor.

Bugetul asigurarilor sociale conceput pentru 2014, aprobat prin Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie, majoreaza cu 75 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In timp ce in 2013 acest castig salarial este de 2.223 de lei, in 2014 el va creste pana la 2.298 lei.

Majorarea salariului mediu determina si cresterea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente.

Potrivit normelor legale, acesti contribuabili datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure.

Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Anul acesta, cand salariul mediu este stabilit la 2.223 lei, baza de calcul pentru CAS este cuprinsa intre 778 de lei si poate ajunge pana la maxim 11.115 de lei.

Odata cu majorarea castigului salarial mediu la 2.298 lei, in 2014 venitul declarat la pensii va fi de minim 804 lei si de maxim 11.490 lei.

Citeste continuarea pe avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
31

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
45

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...