Cartel Alfa: "Spunem NU ABUZULUI institutionalizat!"

Cartel Alfa: "Spunem NU ABUZULUI institutionalizat!"

 MARIUS OROSANU, presedinte Sindicatul Impact Botosani  

Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA se declara total impotriva masurii de trimitere a lucratorilor bugetari in concediu fara plata fortat, ca modalitate de realizare a economiilor la buget.

Printre alte cateva institutii nemultumite de aceasta masura, de a primi zile libere neplatite, se numara si angajatii Directiei de Sanatate Publica Botosani, care au semnat intr-un numar destul de mare ca nu sunt de acord cu acordarea celor patru zile, iar daca nu se va solutiona situatia, vor apela la noi proteste sindicale.

"Consideram ca acest lucru reprezinta un abuz fata de drepturile si obligatiile angajatului si ale angajatorului asumate de comun acord, prin Contractul Individual de Munca. Majoritatea angajatilor, membri de sindicat, au semnat ca nu sunt de acord cu cele patru zile si ramane sa decida seful de institutie daca va fi aplicata aceasta masura. Angajatorul are posibilitatea sa aplice masura diminuarii salariilor cu pana la 15%, deci prin acordarea celor patru zile libere fara plata", a spus Marian Niculica, presedintele Sindicatului Liber  din cadrul Directiei de Sanatate Publica Botosani.

Potrivit Sindicatului Cartel Alfa, orice interventie in prevederile ce fac obiectul acestui contract, fara acordul lucratorului, reprezinta un abuz. Ori, in situatia aceasta se afla acum salariatii bugetari, in urma aplicarii Legii privind reorganizarea agentiilor de stat si a obligativitatii de a efectua zile de concediu fara plata.

"Concediul fara plata este un drept al lucratorului, nu o posibilitate de manevra pentru angajator. El se acorda doar la cererea lucratorului si nu poate fi folosit in lipsa unei cereri a acestuia. Abuzul, chiar daca este institutionalizat, prin legiferare sa, tot abuz se cheama. Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA atrage atentia asupra faptului ca nu ramane indiferenta la aceasta atitudine a Guvernului", a mentionat intr-un comunicat de presa, Bogdan Hossu presedintele Cartel Alfa.

Sindicalistii Cartel Alfa cer totodata suprimarea masurii propuse, in caz contrar vor pune capat acestei situatii prin actiuni sindicale de protest. Iar actiunile vor fi pe masura abuzului la care considera ca sunt supusi lucratorii pe care ii reprezenta.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
16

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
56

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
267

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...