Caramitru îndeamnă organizaţiile monarhiste să ceară organizarea unui referendum pe forma de guvernământ

Caramitru îndeamnă organizaţiile monarhiste să ceară organizarea unui referendum pe forma de guvernământ
Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, a făcut, sâmbătă, un apel la asociaţiile monarhiste din România să insiste în Parlament, unde se va dezbate modificarea Constituţiei, pe organizarea unui referendum pe forma de guvernământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
Ion Caramitru a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la reuniunea de constituire a Clubului Monarhiştilor Clujeni (CMC), că face apel la Parlament să introducă în Constituţie principiul alegerii formei de guvernământ aşa cum doreşte poporul.
 
"Cred că orice organizaţie care se crede monarhistă trebuie să insiste acum în Parlament, unde se lucrează la modificarea Constituţiei, şi să ceară organizarea unui referendum pe forma de guvernământ a României. Dacă am presupune că Revoluţia din 1989 a fost una profund anti-comunistă şi care şi-a propus să schimbe definitiv acest cancer al societăţii, ar trebui să legăm istoria din locul în care a fost ruptă, de la abdicarea monarhiei române, în 1945. Ar trebui să întrebăm populaţia ce crede, ce doreşte şi abia apoi să se voteze Constituţia, cu forma de guvernământ acceptată. Fac apel la Parlament să introducă în Constituţie principiul alegerii formei de guvernământ aşa cum doreşte poporul. Sunt convins că monarhia ar avea azi o mult mai mare pondere în sufragiu, ar fi un exerciţiu de democraţie", a spus Caramitru.
 
Potrivit acestuia, chiar dacă monarhia ar pierde la referendumul privind forma de guvernământ, "pierde pe mâna şi pe mintea poporului, nu hotărăşte un partid, o alianţă sau mai multe".
 
Ion Caramitru a precizat că dacă s-ar alege monarhia ca formă de guvernământ, România ar câştiga, în primul rând, "conştiinţa de sine".
 
"Comunismul egal republică, republică egal comunism pentru România. Poate că în alte ţări republica este o formă mai generoasă, dar pentru România, nu. Ea se confundă cu comunismul. Odată cu monarhia vine şi bunul simţ la putere", a spus Caramitru.
 
Ion Caramitru a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o reuniune de constituire a Clubului Monarhiştilor Clujeni (CMC), asociaţie al cărei scop este desfăşurarea unor activităţi de informare şi conştientizare privind rolul fundamental pe care instituţia monarhică l-a avut în proiectul edificării României moderne.
 
Iniţiatorul CMC, Vasile Morar, a declarat, la rândul său, că obiectivele clubului sunt, printre altele, organizarea de conferinţe având ca teme tradiţia dinastică a românilor, rolul Monarhiei Constituţionale în societatea contemporană, organizarea de acţiuni publice, marcarea publică a unor evenimente importante pentru istoria monarhiei şi a Casei Regale Române.
 
Printre iniţiatorii CMC se numără directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Cluj-Napoca, Doru Radosav, şi fostul deputat PNŢCD de Cluj Ioan Vida-Simiti.
 
La eveniment au participat peste o sută de persoane

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
40

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
19

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
66

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...