CAR bisericesc, o instituţie non-bancară şi non-profit, în sprijinul angajaţilor unităţilor de cult!

Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor, infiinţată de Arhiepiscopia Iaşilor, este o formă de sprijin, de ajutor pentru angajaţii unităţilor de cult, transmite un comunicat al Arhiepiscopiei Iaşilor, făcut public în această dimineaţă.

În contextul în care informaţia a stârnit în mass-media dispute aprinse, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor a transmis un comunicat prin care se aduc lămuriri cu privire la scopul înfiinţării acestui organism de tip CAR.

"În conformitate cu Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi cu Regulamentul pentru Organizarea şi Funcţionarea Caselor de Ajutor Reciproc ale Clerului şi Salariaţilor Bisericeşti din Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, în Arhiepiscopia Iaşilor s-a înfiinţat Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi, cu scopul de a putea oferi angajaţilor de la unităţile de cult din această eparhie un mijloc simplu şi ieftin de a împrumuta anumite sume de bani. Această informaţie a fost difuzată presei încă din data de 12 februarie 2011, ea regăsindu-se în comunicatul emis la finalul lucrărilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor", se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Iaşilor transmite că, în fapt, Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi este o asociaţie non-profit, cu statut juridic propriu, fiind o instituţie financiară non-bancară, creată în primul rând în sprijinul acelor persoane care funcţionează ca angajaţi în una dintre unităţile de cult de pe aria Eparhiei Iaşilor, inclusiv a celor care activează în cadrul şcolilor teologice.

"Această asociaţie are un buget propriu de venituri şi cheltuieli şi nu constituie, cum greşit s-a înţeles, o "afacere" a Arhiepiscopiei Iaşilor. Astfel de iniţiative se regăsesc şi în alte eparhii din Biserica Ortodoxă Română, iar la nivelul Eparhiei Iaşilor ea constituie, de fapt, reluarea unei formule similare de întrajutorare financiară pentru clerici şi mireni care a funcţionat de-a lungul vremii. Mai ales pe fondul crizei economice, o Casă de Ajutor Reciproc (CAR) este şi un mijloc de a veni în sprijinul celor cu salarii mici şi care se confruntă cu dificultăţile materiale, situaţie în care se află şi angajaţi ai Arhiepiscopiei Iaşilor, cum e cazul preoţilor din zonele rurale mai sărace", transmite comunicatul, care aduce lămuriri şi cu privire la modalitatea de acordare a acestor sume.

Suma suplimentară, calculată procentual, care însoţeşte returnarea eşalonată a oricărui împrumut, are ca destinaţie exclusivă acoperirea cheltuielilor cu funcţionarea acestei asociaţii. Suma rămasă necheltuită care ar rezulta totuşi din activitatea Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi va fi împărţită, în conformitate cu prevederile legale, tuturor membrilor cotizanţi, proporţional cu valoarea fondului social al fiecăruia, şi nu va constitui nici într-un caz un venit suplimentar pentru Arhiepiscopia Iaşilor.

"Regretăm, pe această cale, mediatizarea unor informaţii eronate despre această iniţiativă a Arhiepiscopiei Iaşilor, mai ales a acelora care acreditau o implicare a acestei eparhii într-o afacere similară celor din sistemul bancar", se arată în finalul comunicatului.

Pentru ca numerosi cititori s-au adresat redactiei noastre pentru lamuriri suplimentare legate de functionarea acestui organism, am solicitat si un punct de vedere al Parintelui Lucian Leonte, Protopop in cadrul Protoieriei Botosani, care a precizat ca este vorba despre o forma de solidaritate gandita de ierarhi pentru membrii clerului care nu isi pot permite anumite cheltuieli.

"Acest CAR a existat in Mitropolia noastra de zeci de ani, ca forma de intrajutorare a angajatilor, preoti si mireni. Nu e ceva nou. Este o modalitate care a fost gandita ca sa vina in sprijinul celor care nu-si pot permite un imprumut de la o banca, sa poata lua anumite sume de bani pentru cheltuieli mai mici. Contributia, procentul care se retine, este doar pentru costul strict de administrare a acestui fond, pentru plata celor 2-3 oameni. Mitropolia nu are niciun profit, niciodata nu a avut. Anual are loc adunarea membrilor CAR, se prezinta situatia transparent, nu a existat niciodata vreun profit. Totul s-a rezumat la cheltuielile de functionare si la plata celor 2-3 oameni care se ocupa de administrare", a declarat Parintele Protopop Lucian Leonte. 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...