Recesiunea va reveni din cauza scumpirii carburantilor

Recesiunea va reveni din cauza scumpirii carburantilor
Analistii economici sunt de parere ca majorarea galopanta a preturilor la carburanti poate duce Romania din nou în recesiune, calificând avantajul national de a avea rezerve proprii ca fiind aproape nul. Benzina si motorina comercializate în Romania au atins maxime istorice, unele sortimente de carburanti apropiindu-se vertiginos de pragul de 6 lei pe litru, dupa ce de la începutul anului au fost aplicate mai multe cresteri de preturi, scrie zf.ro.

"Impactul va fi foarte rau asupra cresterii economice. Sunt multe industrii care nu au timp sa se ajusteze de la o saptamâna la alta. Orice activitate este legata de transporturi. În unele domenii se consuma direct hidrocarburi, cum ar fi generarea de energie electrica. Au mai existat cazuri de crestere a pretului petrolului si au fost gasite solutii, dar este nevoie de timp si de investitii. Consecinta cresterii pretului este o reducere a cresterii economice. Se discuta chiar despre posibilitatea revenirii recesiunii. Si nu doar în România", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia pentru zf.ro.

El apreciaza ca o consecinta foarte grava se va vedea la nivelul produselor alimentare, cresterea preturilor combustibililor urmând sa se traduca în cresterea preturilor acestor produse, în conditiile în care exista deja o criza incipienta în aceasta industrie.

Reprezentantii Petrom, cea mai mare companie locala, explica însa faptul ca pretul carburantilor nu are legatura cu rezervele de petrol, ci cu conditiile din piata. Scumpirea carburantilor si masurile de taiere a costurilor au adus în conturile Petrom un profit net de peste 520 de milioane de euro la finele lui 2010, de 2,6 ori mai mare decât în anul anterior, un nivel record atins în cel de-al doilea an consecutiv de recesiune a economiei locale.

"Pretul final al carburantilor nu are legatura cu rezervele de petrol, ci cu conditiile de piata. Preturile Petrom urmaresc cotatiile internationale la produse petroliere, respectiv la benzine si motorine. Avantajul rezervelor locale este stabilitatea pe care o confera României în situatii de criza. Prin mentinerea unei productii locale de titei, cu investitii semnificative, Petrom contribuie la asigurarea securitatii energetice a României. Mai mult, în contractul de privatizare al Petrom se precizeaza ca în situatii de criza, când nu mai avem acces la resurse din import, prioritatea este piata româneasca", mai spun oficialii Petrom.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anchetă la Botoșani, după ce un bebeluş de doar trei săptămâni a fost găsit mort!

astăzi, 08:57
249

Decesul unui bebeluş de trei săptămâni declanşează o anchetă a poliţiei, în Botoşani. Copilul a fost găsit fără viaţă, în patul lui, de către părinţii care au cerut a...

Elev din Botoșani distins cu Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Franceză! (Foto)

astăzi, 08:34
282

Vladimir Cotruță, elev in clasa a X-a bilingv franceză la Colegiul Național "A.T. Laurian" Botoșani, a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Nu este...

Sancțiune dură pentru dinamovistul care l-a accidentat pe Romario Benzar!

astăzi, 08:16
335

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a anunțat marți o serie de sancțiuni disciplinare, printre care cea mai severă a fost dictată dinamovistului Hakim Djamel Abdallah....