Recesiunea va reveni din cauza scumpirii carburantilor

Analistii economici sunt de parere ca majorarea galopanta a preturilor la carburanti poate duce Romania din nou în recesiune, calificând avantajul national de a avea rezerve proprii ca fiind aproape nul. Benzina si motorina comercializate în Romania au atins maxime istorice, unele sortimente de carburanti apropiindu-se vertiginos de pragul de 6 lei pe litru, dupa ce de la începutul anului au fost aplicate mai multe cresteri de preturi, scrie zf.ro.

"Impactul va fi foarte rau asupra cresterii economice. Sunt multe industrii care nu au timp sa se ajusteze de la o saptamâna la alta. Orice activitate este legata de transporturi. În unele domenii se consuma direct hidrocarburi, cum ar fi generarea de energie electrica. Au mai existat cazuri de crestere a pretului petrolului si au fost gasite solutii, dar este nevoie de timp si de investitii. Consecinta cresterii pretului este o reducere a cresterii economice. Se discuta chiar despre posibilitatea revenirii recesiunii. Si nu doar în România", a declarat analistul financiar Aurelian Dochia pentru zf.ro.

El apreciaza ca o consecinta foarte grava se va vedea la nivelul produselor alimentare, cresterea preturilor combustibililor urmând sa se traduca în cresterea preturilor acestor produse, în conditiile în care exista deja o criza incipienta în aceasta industrie.

Reprezentantii Petrom, cea mai mare companie locala, explica însa faptul ca pretul carburantilor nu are legatura cu rezervele de petrol, ci cu conditiile din piata. Scumpirea carburantilor si masurile de taiere a costurilor au adus în conturile Petrom un profit net de peste 520 de milioane de euro la finele lui 2010, de 2,6 ori mai mare decât în anul anterior, un nivel record atins în cel de-al doilea an consecutiv de recesiune a economiei locale.

"Pretul final al carburantilor nu are legatura cu rezervele de petrol, ci cu conditiile de piata. Preturile Petrom urmaresc cotatiile internationale la produse petroliere, respectiv la benzine si motorine. Avantajul rezervelor locale este stabilitatea pe care o confera României în situatii de criza. Prin mentinerea unei productii locale de titei, cu investitii semnificative, Petrom contribuie la asigurarea securitatii energetice a României. Mai mult, în contractul de privatizare al Petrom se precizeaza ca în situatii de criza, când nu mai avem acces la resurse din import, prioritatea este piata româneasca", mai spun oficialii Petrom.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English - sesiune YLE organizată la Cambridge Star (Foto)

Monday, 30 June 2025

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au ...

Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei brut. Peste 1 milion de bugetari sunt afectați!

Monday, 30 June 2025

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni ordonanţa care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare la suma de 300 de lei brut. Decizia afectează direct veniturile a peste 1 milion de an...

Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Monday, 30 June 2025

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-...