Cand vorbesc prea mult politicienii, zidurile plang!

Cand vorbesc prea mult politicienii, zidurile plang!

 Casa Silion  

Construita la inceputul secolului trecut de unul dintre cei mai avuti boieri ai vremii, Casa Silion atrage astazi privirile doar prin zidurile scorojite, geamurile sparte si muntii de gunoi din curte.

Monument istoric, cladirea se afla acum in admninistrarea unei societati private, insa pare a fi de mult abandonata. O imagine sinistra, parca desprinsa din vremuri de razboi. Geamuri sparte sau ferecate cu leaturi, ziduri mancate de vreme si o mizerie de nedescris!

Asa arata acum locul care odinioara atragea privirile tuturor trecatorilor. Un loc peste care uitarea si-a infipt adanc amprenta.

Dana Petraru, DJCCP: Aceasta cladire figureaza pe lista monumentelor istorice, ea a fost construita inainte de 1914. Este o casa foarte frumoasa din punct de vedere arhitectural si se incadreaza in ceea ce specialistii numesc stilul secesion sau Art Nouveau.

In timp, imobilul a suferit o serie de modificari, care i-au mai stirbit din frumusete. Au ramas insa statuile amplasate de o parte si de alta intrarii in cladire. Din pacate, in timp s-au mai facut niste anexe si niste extinderi care au afectat imaginea initiala.

Cladirea a avut mai multe destinatii in timp. A gazduit sediul Autoritatii Rutiere Romane, iar in anii 1970-1980, in imobil a functionat o firma de transporturi auto. Iar dupa anii 1990, in curte a fost Editura Geea.

Dana Petraru, DJCCP: In prezent, acest imobil a fost vandut unei firme, Art Nouveau, din Botosani, care are mai multe locatii reprezentand monumente istorice.

Doar ca firma inca nu si-a manifestat interesul si dorinta de a o renova si de a ii reda imaginea de odinioara. Asta in ciuda faptului ca proiectul pentru consolidare, restaurare, extindere si amenajare a trecut de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice de la Iasi.

Imobilul a suferit de-a lungul timpului lucrari de igienizare si reparatii curente, insa niciodata nu au fost efectuate reparatii capitale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
466

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
151

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
423

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...