Alcoolismul este o boala, spun specialistii, iar unii botosaneni accepta ca sunt bolnavi si se prezinta din timp la medic.
Niste oameni cultivati, civilizati, isi dau seama ca internarea intr-un spital de psihiatrie nu este nici pe departe o pedeapsa, ci ca este o modalitate de a-l ajuta pe om sa se recupereze, sa isi poata rezolva problemele pe care le are, spune Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie Botosani.
Dupa intrarea in vigoare Legii sanatatii mintale, in 2002, au aparut mai multe reglementari cu privire la drepturile bolnavului psihic. Astfel, bolnavul are dreptul sa stie pentru ce este internat, pentru ce si ce tratament va urma. De asemenea, are acces la foaia de observatie.
Bolnavul este internat numai in urma unui consimtamant informat. In cazul in care nu are discernamant, internarea se face cu acordul apartinatorilor sai legali.
In cazul in care nu exista apartinatori, cum a fost cazul unei femei gasite de Politie pe raza orasului Trusesti, exista o comisie speciala care poate sa stabileasca daca respectiva persoana este un pericol pentru societate sau pentru ea insasi, instituindu-se apoi internarea.