Cancerul din baie. Substanţele cele mai periculoase din cosmetice

Cancerul din baie. Substanţele cele mai periculoase din cosmetice


divahair.ro

Şamponul, pasta de dinţi, săpunul şi detergentul, loţiunile şi cremele hidratante sunt numai câteva dintre produsele pe care le folosim zilnic. La magazin, în faţa rafturilor pline, suntem atraşi de ambalaje frumoase, care promit efecte miraculoase, şi încercăm să le găsim pe cele mai potrivite pentru noi. Câţi dintre noi citesc însă etichetele cu ingredientele unui şampon, de exemplu? Şi câţi ştiu să interpreteze prescurtările trecute acolo?

Un institut privind siguranţa şi sănătatea consumatorilor americani a descoperit că, dintre substanţele chimice folosite în produsele pentru igiena personală, 884 sunt toxice. Dintre acestea, 125 pot cauza chiar cancer, atrag atenţia oamenii de ştiinţă. Astfel, anumite substanţe din pasta de dinţi, loţiuni sau creme solare, şampon, balsam, spumantul de baie şi detergenţi, folosite regulat, intră în contact cu alte substanţe şi pătrund gradat în corp, fiind foarte periculoase. Ele pot afecta ficatul, plămânii, inima şi creierul, pot provoca dermatite de contact, diferite tipuri de cancer, cataractă sau alte boli ale ochilor. Este o otrăvire treptată, susţin specialiştii.

Substanţa cea mai des pomenită în studiile de specialitate privind efectele nocive ale cosmeticelor este SLS, cunoscută şi sub numele de SDS, ingredient prezent mai ales în şampon, pasta de dinţi şi spumantul de baie.

Foarte ieftină- fiind suficientă o cantitate mică pentru a produce multă spumă, în combinaţie cu sarea de baie- este folosită la fabricarea produselor de igienă personală. Printre simptomele expunerii se numără: senzaţii de arsură, tuse, strănut, laringită, dureri de cap, greaţa şi vomă. Urmează căderea părului, stări de oboseală accentuată şi slăbirea sistemului imunitar. Pentru a vă da seama de puterea sa, este suficient să precizăm că, la nivel industrial, substanţa este folosită la curăţarea garajelor, degresarea motoarelor şi spălarea automobilelor.

Cele mai periculoase substanţe din produsele cosmetice:

Compuşi de aluminiu sau săruri. Sărurile de aluminiu, cum ar fi clorhidratul de aluminiu şi zirconiu din aluminiu, sunt utilizate în mod obişnuit în antiperspirante. Unele studii asociază utilizarea acestora cu cancerul de sân. Aluminiul poate afecta şi copilul nenăscut, cu care intră în contact prin placentă şi laptele matern. Aluminiul din cosmetice mai poate provoca dermatite de contact, dar şi Alzheimer.

Coloranţii artificiali. Fără coloranţi, majoritatea cosmeticelor ar fi galbene sau maro. Principalul motiv de îngrijorare legat de coloranţi este că acestea sunt cancerigene. Cu toate acestea, dintre toate ingredientele cosmeticelor, coloranţii trebuie să se supună celor mai stricte reguli, iar cei care au fost responsabili pentru îmbolnăvirea de cancer a animalelor sau oamenilor au fost interzişi. Culorile sunt identificabile prin prefix CI, urmat de un număr de cinci cifre referitoare la structurii sale chimice de exemplu CI12490. 3

Dietanolamina (DE A) este utilizată ca agent de emulsionare şi de spumare în cosmetice şi detergenţi de vase. DEA poate afecta hormonii, funcţionarea celulelor şi dezvoltarea. Aceasta interacţionează cu nitriţii conservanţi sau contaminanţi într-un produs sau cu oxidul de azot în aer pentru a forma NDELA cancerigenă pe piele. Este uşor absorbit prin piele şi se acumulează în organe. DEA include: cocamide DEA, cocamide MEA, Fosfat DEA-cetilic, DEA Oleth-3 fosfat, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA sulfat de lauril, trietanolamina (TEA).

Talcul este un ingredient pudră al cosmeticelor, folosit pentru a absorbi umezeala. Potrivit unui studiu publicat în anii ‘90, talcul poate fi una dintre cauzele cancerului ovarian. Cu toate acestea, mai multe cercetări făcute în ultimii ani au arătat că talcul nu este dăunător atunci când este folosit conform instrucţiunilor.

Parfumul. Aromele şi parfumurile sunt adăugate în produsele cosmetice pentru a le oferi un miros mai frumos şi pentru a fi mai atrăgătoare. Cosmeticele fără miros se vând mai prost decât cele care au o aromă plăcută. Aproximativ 95% dintre produsele chimice utilizate în arome sunt sintetice, derivate din compuşi de petrol. Potrivit mai multor studii realizate în ultima vreme, parfumurile provoacă dureri de cap, ameţeli, reacţii alergice, decolorări ale pielii, tuse şi iritaţii ale pielii. De asemenea, acestea provoacă depresii, astm, cancer, defecte de naştere şi afectează sistemul nervos.

Triclosanul se găseşte în pasta de dinţi, deodorante, săpunuri, apa de gură. Se descompune în apă pentru a forma o dioxină şi poate dezvolta rezistenţă la anumite antibiotice.

Parabenii includ ingrediente precum parabeni metilparaben, propilparaben şi Butylparaben. Acestea sunt utilizate în produsele cosmetice pentru a preveni contaminarea microbiană şi sunt folosite drept conservanţi. Numeroase grupuri susţin că parabenii au legătură cu bolile de inimă şi cancerul la sân.

Siliciul. Cu toate că siliciul nu este dăunător, atunci când acesta este contaminat cu siliciu cristalin, acesta devine cancerigen. Producătorii de cosmetice nu sunt obligaţi să publice lista cu agenţi care contaminează substanţele, astfel că nu îl veţi vedea niciodată pe etichetele produselor.

(Cristina Nenu, verticalnews.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...