Înainte de a fi ucenic al Domnului, fusese pescar. Evanghelia după Sfântul Evanghelist Ioan vorbeÅŸte despre îndoiala lui Toma de a crede că Domnul Iisus a înviat din morÅ£i, atunci când ceilalÅ£i Apostoli au mărturisit că L-au văzut pe El ÅŸi că a vorbit cu ei. „Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.
Deci au zis lui ceilalÅ£i ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor, ÅŸi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, ÅŸi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede. Åži după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, ÅŸi Toma, împreună cu ei. Åži a venit Iisus, uÅŸile fiind încuiate, ÅŸi a stat în mijloc ÅŸi a zis: Pace vouă! Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace ÅŸi vezi mâinile Mele ÅŸi adu mâna ta ÅŸi o pune în coasta Mea; ÅŸi nu fi necredincios, ci credincios”. (Ioan 20, 24-27).
AÅŸadar, îndoiala Sfântului Apostol Toma a dus la sporirea cu ÅŸi mai multă putere a credinÅ£ei în Înviere, căci Hristos-Domnul S-a arătat după opt zile din nou Ucenicilor, fiind ÅŸi Toma cu ei, iar el a mărturisit: Domnul meu ÅŸi Dumnezeul meu! (Ioan 20, 28). După ÎnălÅ£area la cer a Mântuitorului ÅŸi după primirea Duhului Sfânt, trăgând SfinÅ£ii Apostoli la sorÅ£i încotro să vestească fiecare Evanghelia, Sfântului Toma i-a căzut sorÅ£ul să meargă în India.
Deci, a semănat Apostolul cuvântul lui Dumnezeu la mezi, la parÅ£i ÅŸi la indieni, ÅŸi pe mulÅ£i i-a creÅŸtinat, întemeind biserici. A murit fiind străpuns de ostaÅŸi cu suliÅ£ele, la porunca unui rege păgân, primind astfel cununa muceniciei de la Cel pe Care L-a slujit întreaga sa viaţă. MoaÅŸtele sale s-au aflat mult timp la Edesa.