Cadou electoral de milioane de euro pentru revoluţionari

Cadou electoral de milioane de euro pentru revoluţionari
5.500 de revoluţionari vor primi indemnizaţiile restante chiar în pragul alegerilor. În timp ce profesorii abia supravieţuiesc cu salarii minime pe economie, Guvernul a decis să returneze revoluţionarilor indemnizaţiile restante tăiate de Guvernul Boc. Măsura vine chiar în pragul alegerilor de duminică, fiind menită să asigure Puterii o susţinere şi mai mare la scrutinul electoral.

Fabuloasa sumă de 30.000 de lei de căciulă

Numărul beneficiarilor acestei măsuri anunţate de premierul Victor Ponta este de 5.500 de persoane, care au depus cerere pentru obţinerea certificatului de revoluţionar între 2004 şi 2010. Pentru că nu existau bani, Guvernul Boc a reeşalonat plăţile pentru 2012, 2013 şi 2014, prin Ordonanţa 53 din 2010.

Deşi ar fi putut plăti în oricare lună a anului, guvernanţii au ales să facă acest cadou revoluţionarilor cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare.

Efortul financiar se ridică, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii, la 159.000.000 de lei. Aceasta înseamnă, la un calcul simplu, că până vineri, 7 decembrie, un revoluţionar aflat în această situaţie va primi aproximativ 30.000 de lei, reprezentând 34% din suma la care are dreptul. Aceşti bani se adaugă deja indemnizaţiei lunare de circa 2.500 de lei pe care orice revoluţionar o primeşte, potrivit legii.

Prin comparaţie, salariul lunar al unui profesor din învăţământul preuniversitar este de circa 1.000 de lei pe lună. Nemaivorbind de faptul că un dascăl nu beneficiază de casă de la stat, terenuri cumpărate la preţuri preferenţiale sau credite cu dobândă subvenţionată.

Actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, respinge ideea că măsura returnării sumelor restante ar avea caracter electoral: "Noi doar aplicăm legea. Există o ordonanţă care reeşalonează aceste datorii. Am fi avut alte idei de rezolvare a problemei, dar există o lege pe care trebuie să o respectăm".

Numărul revoluţionarilor din România a crescut de la un an la altul ajungând la aproape 17.000 de persoane. Presa a semnalat de nenumărate ori faptul că pe listele cu pricina apar mulţi impostori, persoane care nu au avut nicio contribuţie la Revoluţia din decembrie 1989.

Notă de plată imensă

Fostul premier Emil Boc declara, în 2011, că statul plăteşte anual 110 milioane de euro revoluţionarilor. Calculele vehiculate în presă arată că, în 22 de ani de la Revoluţie, nota de plată pentru aceştia a ajuns la două miliarde de euro. Suma înglobează terenurile primite de aceştia, scutirile de impozite, transportul gratuit şi alte beneficii.

În 2010, în România erau înregistrate şase categorii de revoluţionari: 16.012 luptători remarcaţi prin fapte deosebite, 2.226 de răniţi, 2.059 urmaşi ai eroilor martiri, 588 de reţinuţi, 169 de răniţi şi reţinuţi, 189 de participanţi la Revoluţie. Aceştia din urmă beneficiază doar de un titlu onorific, fără beneficii.

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
247

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
306

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
691

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...