Cadou electoral de milioane de euro pentru revoluţionari

5.500 de revoluţionari vor primi indemnizaţiile restante chiar în pragul alegerilor. În timp ce profesorii abia supravieţuiesc cu salarii minime pe economie, Guvernul a decis să returneze revoluţionarilor indemnizaţiile restante tăiate de Guvernul Boc. Măsura vine chiar în pragul alegerilor de duminică, fiind menită să asigure Puterii o susţinere şi mai mare la scrutinul electoral.

Fabuloasa sumă de 30.000 de lei de căciulă

Numărul beneficiarilor acestei măsuri anunţate de premierul Victor Ponta este de 5.500 de persoane, care au depus cerere pentru obţinerea certificatului de revoluţionar între 2004 şi 2010. Pentru că nu existau bani, Guvernul Boc a reeşalonat plăţile pentru 2012, 2013 şi 2014, prin Ordonanţa 53 din 2010.

Deşi ar fi putut plăti în oricare lună a anului, guvernanţii au ales să facă acest cadou revoluţionarilor cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare.

Efortul financiar se ridică, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii, la 159.000.000 de lei. Aceasta înseamnă, la un calcul simplu, că până vineri, 7 decembrie, un revoluţionar aflat în această situaţie va primi aproximativ 30.000 de lei, reprezentând 34% din suma la care are dreptul. Aceşti bani se adaugă deja indemnizaţiei lunare de circa 2.500 de lei pe care orice revoluţionar o primeşte, potrivit legii.

Prin comparaţie, salariul lunar al unui profesor din învăţământul preuniversitar este de circa 1.000 de lei pe lună. Nemaivorbind de faptul că un dascăl nu beneficiază de casă de la stat, terenuri cumpărate la preţuri preferenţiale sau credite cu dobândă subvenţionată.

Actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, respinge ideea că măsura returnării sumelor restante ar avea caracter electoral: "Noi doar aplicăm legea. Există o ordonanţă care reeşalonează aceste datorii. Am fi avut alte idei de rezolvare a problemei, dar există o lege pe care trebuie să o respectăm".

Numărul revoluţionarilor din România a crescut de la un an la altul ajungând la aproape 17.000 de persoane. Presa a semnalat de nenumărate ori faptul că pe listele cu pricina apar mulţi impostori, persoane care nu au avut nicio contribuţie la Revoluţia din decembrie 1989.

Notă de plată imensă

Fostul premier Emil Boc declara, în 2011, că statul plăteşte anual 110 milioane de euro revoluţionarilor. Calculele vehiculate în presă arată că, în 22 de ani de la Revoluţie, nota de plată pentru aceştia a ajuns la două miliarde de euro. Suma înglobează terenurile primite de aceştia, scutirile de impozite, transportul gratuit şi alte beneficii.

În 2010, în România erau înregistrate şase categorii de revoluţionari: 16.012 luptători remarcaţi prin fapte deosebite, 2.226 de răniţi, 2.059 urmaşi ai eroilor martiri, 588 de reţinuţi, 169 de răniţi şi reţinuţi, 189 de participanţi la Revoluţie. Aceştia din urmă beneficiază doar de un titlu onorific, fără beneficii.

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevii de liceu: „Sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase”!

astăzi, 20:30

Bogdan Cristescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat luni că propunerile de planuri-cadru pentru liceu nu scot discipline precum Istoria românilor sau Geografi...

O botoșăneancă de 50 de ani are nevoie urgent de un loc de muncă: „Am ajuns la disperare!"

astăzi, 19:45

O femeie de 50 de ani, singură, are nevoie urgent de un loc de muncă stabil. Cheltuielile cresc și nu are cu ce să le plătească. A lucrat 20 de ani în comerț, prin urmare are cunoștin...

Ordinul privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului pentru 2025, publicat în Monitorul Oficial!

astăzi, 18:45

Potrivit acestui act normativ, se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, astfel: - știuca, în perioada 1 februar...