Cacao, izvor de sanatate si de tinerete

Arborele de cacao produce niste seminte care, dupa uscare, se macina sub forma de pulbere, materie prima pentru fabricarea ciocolatei si nu numai. Denumirea de cacao, preluata de spanioli, provine din limba azteca.

Descoperirile arheologice au constatat ca aztecii cunosteau arborele de cacao inca de pe la 1100. Din fructele de cacao fermentate, amestecate cu apa, porumb, vanilie si piper, aztecii preparau pe atunci o bautura alcoolica.

Cacao insa, nu este doar ingredientul de baza din care se produce ciocolata ci si un izvor de sanatate intotdeauna la indemana. Cacao previne bolile cardiovasculare si cancerul.

Epicatecina, un compus din cacao, de fapt, un flavonol, care se gaseste si in vinul rosu, ceaiul verde si sucul de grapefruit, toate acestea recomandate pentru prevenirea bolilor de inima si mentinerea nivelului de colesterol sub control, ajuta la marirea capacitatii de relaxare a vaselor de sange.

Antioxidantii care lupta impotriva radicalilor liberi, au calitatea de a mentine tenul tanar si stralucitor, in ciuda trecerii anilor, intarind astfel sistemul imunitar si marind rezistenta organismului de la boli usoare pana la cancer.

Studiile au concluzionat ca antioxidantii hidrosolubili imbunatatesc circulatia sanguina in creier, prevenind astfel congestiile cerebrale sau bolile mintale. In compozitia pulberii numita cacao se mai gasesc si antiinflamatori care ajuta la ameliorarea starilor de inflamatie, aparute in guta si reumatism.

Daca ciocolata amaruie, fara umplutura, are un continut de peste 60% cacao, persoanele care tin cura de slabire o pot consuma fara probleme, fiind chiar recomandata, dar nu un pachet odata.

Valoarea nutritionala a ciocolatei este, dupa cum stie oricine, foarte mare. Insa, are in compozitia ei acizi grasi Omega 3 care, la randul lor, pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare.

Ciocolata neagra, pe langa beneficiile deja enumerate, iti ofera un plus de magneziu, fibre alimentare si arginina de care organismul are atata nevoie. S-a constatat, de asemenea, ca, dupa consumul unei cesti de cacao creste nivelul de serotonina, aparand un efect de exaltare.

Cacao are in compozitia sa si cofeina, un stimulent destul de puternic, mai ales cand produsul care o contine este consumat in exces. De aceea se recomanda consumul cu prudenta si nu seara, deoarece poate produce insomnie.

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecție de la jandarmi pentru sute de copii români din Ucraina și Republica Moldova, veniți la Agafton! (Foto)

astăzi, 17:17

În această după-amiază,  jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, stud...

O angajată a Spitalului Mavromati a cerut ordin de protecție împotriva unui medic. Ce a decis instanța!

astăzi, 15:44

În urma unui conflict iscat în timpul serviciului între o asistentă și unul dintre medicii spitalului, angajata care susține că ar fi fost agresată de medic a solicitat în...

Sfântul Sinod l-a caterisit pe fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă

astăzi, 15:11

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a d...