Cabinetele de medicina primara sunt amenintate de faliment!

Cabinetele de medicina primara sunt amenintate de faliment!
In perioada 18-20 februarie, medicii de familie din toata tara vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori! Si aceasta este, spun cadrele medicale, doar prima masura!

Peste jumatate din cabinetele de medicina primara vor fi inchise, dupa 1 aprilie 2009, daca Ministerul Sanatatii nu va renunta la diminuarea bugetului pentru medicina de familie in anul 2009 cu 40%, au declarat reprezentanti ai sectorului de medicina primara.

Medicii de familie vor trage primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care ii informeaza de posibilitatea falimentarii cabinetelor medicale in conditiile scaderii veniturilor cu 40% si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro, informeaza NewsIn.

"Este o masura de disperare si nu un razboi. Nu vorbim de veniturile medicului de familie, ci ale cabinetului. Chiar cu o reducere drastica a cheltuielilor, cabinetele vor da faliment si populatia va ramane fara serviciile medicale de baza. In aceste cabinete au loc peste 50 de milioane de consultatii pe an", a explicat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu.

In cazul in care autoritatile nu reactioneaza la acest prim semnal de alarma, medicii de familie sunt hotarati sa solicite cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate pentru emigrarea in Uniunea Europeana, si in ultima faza, la sfarsitul lunii martie, medicii de familie iti vor exprima refuzul de a semna contractele cadru pe anul 2009.

Potrivit ministrului Sanatatii, Ion Bazac, reducerea bugetului pentru medicina de familie ar putea fi compensata de introducerea a doua noi programe de preventie, cel pentru cancerul de col uterin si cel pentru cancerul de san.

In schimb, medicii de familie sustin ca 95% din banii pentru programe sunt pentru investigatii medicale, iar banii care revin cabinetelor medicale sunt insuficienti.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
159

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
234

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
519

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...