La începutul lunii iulie, Carrefour a lansat, în București, un program-pilot intitulat "Punem preț pe plastic", prin intermediul căruia clienții puteau duce la magazin o sticlă PET, primind în schimb legume sau fructe produse de fermieri români. Pentru că rezultatele acestei campanii au fost chiar peste așteptarile retailerului, în aceasta vară și începutul toamnei, programul se va extinde în alte cinci orașe din România.
Ideea nu este nouă, Carrefour făcând același lucru și în Germania. De altfel, în mai multe state europene sunt primite în aparate special atât peturi de plastic cât și doze din aluminiu, provenite de la bere, pentru reciclare.
„Initial, în Carrefour Baneasa, trebuia să avem o săptămână acest program, însa, la cererea clienților, l-am mai prelungit cu încă o săptămână (9-21 iulie). În cele două săptămâni am strâns peste 25.000 de PET-uri și am dat la schimb 6 tone și jumatăte de legume și fructe, cele mai căutate fiind vinetele, ardeii kapia și bananele”, a declarat, într-un interviu acordat Wall-Street, Felician Cardos, Manager Mediu Carrefour Romania.
Pe fondul acestei cereri crescute, retailerul francez a decis să continue acest program în incă cinci orașe din România.
„Acum suntem în plin proces de selecție al celor cinci orașe în care vom aduce acest program de plată cu PET-uri. În funcție de succesul de acolo, vom decide durata – o săptămnă sau mai mult”, a mai adăugat reprezentantul Carrefour Romania.
Plasticul are efecte dezastruase pentru mediu, astfel ca multe țări și orașe din lume interzic sau limitează foarte mult folosirea materialelor din plastic.
- un PET se descompune în circa 1000 de ani
- un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume/minut
- în ultimii 70 de ani, în lume au fost produse 8,3 miliarde de tone de plastic
- la nivel mondial, se vând 2 milioane de pungi de plastic/minut
- 100 de kg de plastic se devarsă în ape/minut
- în oceane sunt circa 500.000 de tone de plastic, iar pană în 2025 se estimează ca va fi mai mult plastic decat pește în oceane
- o pungă de plastic este folosită, în medie, doar 12 minute
- 50% din plasticul folosit este de unică folosință
- plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsari marine și animale în fiecare an
- o persoana consuma anual 70.000 microplastice