BUTOIUL CU PULBERE: Profesorul, la mana colegilor de scoala si a elevilor!

BUTOIUL CU PULBERE: Profesorul, la mana colegilor de scoala si a elevilor!
In functie de calificativul primit (S, B, FB), fiecare profesor isi va putea negocia salariul!

Specialistii Ministerului Educatiei, impreuna cu sindicalistii si expertii Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, au finalizat criteriile de performanta pentru evaluarea cadrelor didactice.

Indicatorii sunt subiect de discutie de anul trecut, cand sindicatele au cerut o modalitate de diferentiere a salariilor in functie de performanta profesionala, astfel incat sa fie eliminate situatiile in care un profesor batran care nu mai are rezultate bune sa castige mai bine decat unul tanar, care isi da interesul.

Astfel, potrivit criteriilor, toti profesorii vor fi analizati in patru etape: autoevaluarea, evaluarea colegilor, a directorului si stabilirea calificativului in cadrul Consiliului de Administratie al scolii. Publicitate La aceasta faza participa membrii consiliului, care sunt parinti, profesori, elevi si reprezentanti ai comunitatii locale.

 Testarile nu se vor da doar pe hartie, ci si in fata Consiliului de Administratie, sub forma unui interviu, "in care se va completa si fisa finala de evaluare, prin medierea diferentelor existente intre cele trei aprecieri. Pe baza dovezilor prezentate se va stabili calificativul final", se arata in documentul final care se afla pe masa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Evaluarile cuprind tot ce tine de viata de profesor, de la activitatea la ora si pana la felul in care acesta apara imaginea institutiei, si sunt concretizate in puncte. Cel mai mare scor, de 30 de puncte, se va da pentru performanta profesorului de a-si realiza efectiv programa scolara.

Adica evaluatorii vor verifica daca profesorul este punctual la ore si daca realizeaza intocmai si la timp activitatile planificate, daca utilizeaza manualele si daca le asigura elevilor cunostinte aplicabile in viata de zi cu zi. Va conta si daca profesorul preda tinand cont de "particularitatile geografice, demografice, etnice, economice, sociale si culturale ale comunitatii din care face parte scoala", se precizeaza in document.

Tot pentru acest domeniu de evaluare profesorul trebuie sa-si adapteze limbajul la mediul de provenienta si la nivelul cunostintelor elevilor. Mai mult, va fi notat si daca respecta prevederile legale privind drepturile copilului si ale omului.

Profesorul va primi inca 20 de puncte daca isi noteaza corect elevii si daca acestia sunt multumiti.

Tot 20 de puncte primeste si daca participa la cursuri de formare profesionala sau daca utilizeaza biblioteca si alte centre de documentare.

Cate 10 puncte va mai castiga pentru urmatoarele domenii: contributia la activitatea generala a scolii si la promovarea imaginii ei, realizarea de activitati extrascolare si daca isi proiecteaza eficient programa scolara.

Pentru a primi calificativul "foarte bine", care reprezinta minimum nota 8, profesorului i se pun si conditii. Trebuie sa primeasca aceasta nota la cel putin patru domenii de performanta. Iar "satisfacator" va primi daca este notat astfel la toate domeniile. Insa va fi un profesor "nesatisfacator" daca acest calificativ este obtinut la cel putin un domeniu din cele sase.

Evaluarea se va face dupa incheierea anului scolar, dupa care se vor lua si decizii pe baza ei. Cel cu punctajul final de "nesatisfacator" va fi obligat sa se inscrie "intr-un program de formare adecvat pentru corectarea punctelor slabe identificate", iar evaluarea se va repeta dupa un semestru.

Pentru calificativul general "satisfacator", salariul va ramane la nivelul anterior, pana la urmatoarea evaluare. Obtinerea calificativelor generale "bine" si "foarte bine" va conduce la majorari salariale, care vor fi determinate prin negociere.

Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), spune ca deocamdata nu se stie cum se va face negocierea, nici cu cine. "Aceste criterii au fost gandite in principiile descentralizarii. Vom vedea cum se va prinde si in legea salarizarii unice a bugetarilor, daca vor fi procente din venit sau altfel", a spus Liviu Pop.

Alti sindicalisti sustin ideea sa existe un salariu de baza la care se adauga o parte de venit calculata in functie de performanta. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu a vrut sa discute despre aceste criterii "pana cand nu sunt analizate in Comisia de dialog social".

Sursa: Cotidianul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
705

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
153

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
141

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...