Buletine noi și termen de valabilitate redus pentru aceste persoane!

Modificarea a intrat deja în vigoare și îi vizează pe cei care trebuie să-și schimbe actele de identitate.

Buletine noi și termen de valabilitate redus pentru aceste persoane!

La începutul anului 2024, Klaus Iohannis a aprobat ordonanța pentru buletinele noi. Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial și arată clar care este data de valabilitate pentru actele românilor.

Ordonanţa nr. 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate a apărut în Monitorul Oficial. În conținutul său se arată clar că până și bebelușii vor avea buletin.

Iată valabilitatea, în funcție de vârstă:

„a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani;

c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în ordonanță.

Așadar, buletinele noi nu doar că vor arăta complet diferit, dar vor avea și reguli diferite.

Buletinele noi, emise din 2024. Ce se întâmplă cu cele vechi!

Cetățenii care au buletine valabile nu trebuie să se îngrijoreze. Buletinele noi vor ajunge doar la cei cărora le expiră actele acum, în 2024. Situația este valabilă și pentru persoanele care se vor căsători, își vor schimba numele sau domiciliul. Procedura de obținere se va face la fel ca în anii anteriori.

„Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care o recunosc ca document de călătorie. Cărţile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, în condiţiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie”, extras din ordonanță.

Încă din anul 2019, România a fost anunțată de Uniunea Europeană să treacă la buletinele noi, dar abia în 2024 a fost pus la punct sistemul, potrivit Bugetul.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
59

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
63

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
1150

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...