Bugeacul ar putea deveni un nou focar separatist al Ucrainei

Eşecul celui de-al doilea armistiţiu în Ucraina ridică îngrijorări şi despre o potenţială renaştere a conflictului în altă zonă a ţării, notează Moscow Times. Zona de interes este o porţiune din Basarabia, care aparţine de Ucraina şi care se întinde la sud-vest de Odessa – Bugeac.

Bugeacul este o zonă aflată la sud-vest de Odessa, învecinat cu Marea Neagră la est, cu Moldova la vest, şi cu România la sud. Întinzându-se de-a lungul malului nordic al Dunării, regiunea este chiar bogată, fiind plină de ferme prospere şi de pescari. Dar zona se află şi în plin eşec economic: fabricile se închid, chiar dacă oligarhii locali continuă să facă profit.  

"Aici ar trebui să ne aşteptăm la mişcări politice" 

"Acesta nu este Donbasul, cu problemele lui economice şi cu populaţia nemulţumită. Aici ar trebui să ne aşteptăm la mişcări politice. Un scenariu de susţinere militară sau financiară ar oferi ocazia perfectă pentru destabilizare", comentează Anatoli Baronin, un analist care urmăreşte dezvoltarea în regiune.  

Discuţiile despre o republică populară a Basarabiei au început să circule primăvara trecută, în timpul revoltelor din capitala Ucrainei, în urma cărora la Kiev a fost instalat un guvern pro-european. În timp ce separatismul din Lugansk şi Doneţk s-a dezvoltat într-un adevărat război susţinut de Rusia, autorităţile ucrainene au reuşit să ţină nemulţumirile sub control în alte oraşe şi regiuni, inclusiv în Basarabia, Harkov şi Odessa.  

"Republica Populară Basarabia"  

Analiştii de la centrul ucrainean Da Vinci AG avertizau în noiembrie despre pericolul autoproclamării unei noi republici separatiste în sud-vestul Ucrainei, în regiunea Bugeac, care să acţioneze ca pârghie pentru destabilizarea Republicii Moldova şi cap de pod în cazul unui asalt asupra regiunii Odessa.  

"Este discutată varianta ca această «republică» să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce ar provoca destabilizări pe teritoriul a două state, care astăzi sunt în zona de interes a Kremlinului", spun experţii de la centrul analitic ucrainean Da Vinci AG, citaţi de Unian.  

Aceştia au analizat mai multe scheme după care s-ar forma şi extinde "Republica Populară Basarabia".  În Republica Moldova s-ar începe cu destabilizarea situaţiei din Găgăuzia, în raioanele Basarabeasca şi Taraclia, iar paralel în regiunea transnistreană. Iniţial, accentul va fi pus pe declararea independenţei Găgăuziei, care ar putea pretinde părţi din teritoriul Republicii  Moldova şi din al Ucrainei. Găgăuzia astăzi este principalul centru de activitate al Kremlinului în regiune“, au adăugat experţii ucraineni.  

Citeste mai mult, pe Adevarul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femei ”gălăgioase” în Centrul Vechi, cumințite cu sancțiuni! (Foto)

astăzi, 15:24

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Dispecerat, în colaborare cu cei din cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, au desfășurat o serie de acțiuni pentru sancţionarea faptelor...

Iftime, la Consiliul Naţional al PNL: ”Domnul Nicolae Ciucă este cel mai frumos preşedinte uman pe care l-a avut vreodată România!”

astăzi, 14:28

Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Botoşani, Valeriu Iftime, afirmă că dacă Nicolae Ciucă nu va câştiga alegerile prezidenţiale, „vom fi blestemaţi” în următo...

Momente încărcate de emoție, o campionă din Botoșani a primit Colanul de Aur: ”Este ultima mea medalie!” (Foto)

astăzi, 13:17

Distincția i-a fost oferită Doinei Melinte de către Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și de marea campioană Nadia Comăneci. Fosta atletă Doina Melinte...