Budapest Times: Transilvania, un pamant - doi proprietari
Stiri Botosani Monday, 10 October 2011 ActualitateBob Dent face revizia lucrarii "Intre state - Chestiunea transilvaneana si ideea europeana in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", de Holly Case, pentru Budapest Times, incepand cu intrarea armatei ungare in satul Ip.
La inceputul lunii septembrie, in 1940, unitati ale armatei ungare au intrat in satul Ip in nordul Transilvaniei. Cu cateva zile inainte, aminteste Bob Dent, regiunea, care facea parte din Romania inca din 1920, prin Tratatul de la Trianon, fusese acordata Ungariei prin Al doilea arbitraj de la Viena, aceasta fiind de fapt o schimbare de granita dictata de Hitler si Mussolini. Au fost manifestari de bucurie la Budapesta si printre etnicii ungari din nordul Transilvaniei.
Insa nu toata lumea era fericita, in special etnicii romani din regiune. In timp ce ungurii intrau in Ip, cineva a aruncat o grenada in mijlocul lor, omorand patru soldati. A urmat o represiune, asa ca peste 150 de localnici si-au pierdut viata.
Acesta a fost doar unul dintr-o serie de incidente serioase, care au marcat instalarea autoritatii ungare in nordul Transilvaniei in toamna lui 1940. Aceasta, in schimb, a tratat romanii cu aceleasi atrocitati si acte de discriminare care au avut loc impotriva etnicilor maghiari din regiune in perioada interbelica.
Cand manifestarile de bucurie s-au stins si incidentele violente au luat sfarsit, noii oficiali ungari (care erau in cele mai multe cazuri outsideri `parasutati` in aceste pozitii de autoritate de catre politicienii de la Budapesta) au inceput sa se ocupe de mai multe sarcini.
Acestia incercau sa revizuiasca in totalitate sistemul de educatie, inclusiv readucerea universitatii ungare inapoi la Kolozsvar, dupa ce fusese exilata la Szeged, constructia unei noi infrastructuri de transport si implementarea controversata a legislatiei anti-evreiesti, odata cu rationalizarea specifica perioadei de razboi, cenzurii si recrutarii.
Partidul Transilvaniei era singurul partid politic oficial admis si nu existau alegeri. Membrii Parlamentului care "reprezentau" regiunea erau numiti de sus.
Istoria inedita si relativ scurta a Transilvaniei de Nord ca parte a Ungariei a luat sfarsit odata cu infrangerea Ungariei in Al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi, regiunea a devenit din nou parte a Romaniei.
Istoria Transilvaniei de Nord in timpul razboiului este centrala in lucrarea autoarei Holly Case. Insa nu este vorba despre o simpla relatare cronologica, spune Bob Dent. Dupa cum indica subtitlul cartii, aceasta pune istoria regiunii intr-un context mult mai larg.
Holly Case examineaza istoria moderna a Transilvaniei ca idee, locatie si concept incarcat ideologic. Povestirea ei este echilibrata pe cat posibil, intrucat este o chestiune complexa si sensibila din punct de vedere politic. Atitudinile fata de Transilvania, din partea Ungariei si Romaniei, sunt comparate si puse in constrast - deseori in detrimentul amandurora.
Fiecare parte, inainte si dupa razboi, avea ca scop influentarea opiniei internationale si incerca sa isi potenteze dreptul de proprietate asupra aceluiasi teritoriu, denuntand, printre altele, cealalta parte - cateodata folosind aceiasi termeni.
Astfel, romanii ii descriau pe unguri drept oameni inapoiati care nu au scapat niciodata de radacinile asiatice, in vreme ce ungurii ii descriau pe romani ca nefiind demni de a fi respectati ca europeni culti.
Tratamentului evreilor i s-a dedicat un capitol special. Evreii din nordul Transilvaniei au fost printre primii unguri deportati in taberele de concentrare in 1944. Nici tratamentul aplicat de Romania populatiei evreiesti nu a fost mai bun. In diverse momente, fiecare parte sustine ca si protejeaza sau "salveaza" evreii. Este o sectiune complicata a acestei carti serioase, insa in acelasi timp fascinanta.
Este, probabil, surprinzator, in aceste conditii, ca nu exista un capitol care sa trateze chestiunea la fel de complexa a tiganilor din Ungaria si Romania.
Transilvania sub comunism
Lucrarea se incheie cu o panorama a conditiilor si atitudinilor din Transilvania, din 1945 incoace. Sunt dezvaluite cateva paradoxuri. Case subliniaza, spre exemplu, ca perioada de "inalt Stalinism" de la inceputul anilor `50 a fost una in care au putut avea loc "cei mai buni ani" pentru drepturile minoritatilor din Transilvania.
Politicile de tip sovietic fata de nationalitati "au asigurat insemne bilingve, locatii educationale si de cultura, inclusiv o universitate - pentru unguri". In constitutia din 1952 a Romaniei exista chiar o prevedere pentru o regiune autonoma ungara.
Totul s-a schimbat mai tarziu, in special dupa ascensiunea lui Nicolae Ceausescu.
In timpuri mai recente, ridicarea restrictiilor cenzurii in ambele tari a condus la o revenire a unor sentimente nationaliste extreme, amintind de ideile propagate in timpul perioade interbelice si nici macar faptul ca Ungaria si Romania sunt membre ale UE nu a disipat in intregime vechile tensiuni.
In definitiv, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand se aruncau de ambele parti acuzatii de atrocitati si discriminare in Transilvania de Nord, Ungaria si Romania erau aliati, luptand de aceeasi parte in cea mai mare parte a timpului.
ziare.com
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!
Thursday, 14 November 2024
Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...
Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!
Thursday, 14 November 2024
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...
Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!
Thursday, 14 November 2024
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...