BOTOŞANI: Un act normativ care priveşte copiii îi bagă în ceaţă pe cei care trebuie să îl aplice!

De două zile a intrat în vigoare un act normativ care priveşte copiii ce desfăşoară activităţi artistice, culturale, sportive sau publicitare de pe urma cărora câştigă bani. Judeţul Botoşani nu duce lipsă de astfel de copiii, iar pe lângă grija activităţilor pe care le prestează aceştia, părinţii lor mai au acum o preocupare, care de fapt este o obligaţie reglementată legislativ: să anunţe Serviciul Public Local de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei de domiciliu ori de câte ori odraselele participă la astfel de activităţi, ba mai mult, trebuie să informeze şi câţi bani încasează copiii de pe urma participării la diverse manifestări sau competiţii.

Pentru a afla mai multe despre acest act normativ, dar mai ales despre cum trebuie să procedeze părinţii, având în vedere că sunt şi ameninţaţi cu amenzi usturătoare dacă nu informează serviciile de asistenţă socială, am solicitat date şi lămuriri de la reprezentanţii Serviciului Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS) din subordinea Primăriei Botoşani.

Hotărârea de Guvern nr. 75/2015 privind reglementarea prestării de catre copii de activitati remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling  este, deocamdată, o necunoscută şi pentru angajaţii SPLAS.


"Nu ştiu. Nu cred. Nu aş putea să spun"!

Reprezentanţii SPLAS ne-au pus la dispoziţie articole extrase din actul normativ, dar când am cerut lămuriri cu privire la anumite aspecte care nu reies din Hotârea de Guvern nu au ştiut să ni le ofere, pretextând că actul normativ abia a intrat în vigoare şi va mai dura ceva timp până când se vor obişnui şi ei cu noile reglementări. Asta deşi, conform HG în vigoare, amenzile se pot aplica începând chiar de acum.

Spre exemplu, am dorit să ştim cum depistează SPLAS pe cei care nu anunţă atunci când copiii lor desfăşoară anumite activităţi reglementate de actul normativ.

"Încă nu există o metodologie care să... Se aplică amenzile în situaţia în care se află de manifestări. Activităţile doar nu se desfăşoară în secret ca să nu putem afla. Dacă nu anunţă... nu aş putea să vă spun amănunte", a spus un reprezentant al SPLAS Botoşani.

De asemenea, am întrebat, în urma nelămuririlor transmise de părinţi pe adresa redacţiei noastre,  dacă prevederile actului normativ se aplică şi în cazul copiilor care participă la diverse concursuri şcolare (cu premii recompensate în bani), iar răspunsul a fost "Nu ştiu. Nu cred. Nu aş putea să spun".


Directorul DGASPC: "Vom face o adresa sa le aducem la cunostinta prevederile acestei hotarari"

Potrivit HG 75/2015, activităţile prestate de copii vor fi monitorizate şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Directorul DGASPC Botoşani, Dan Şlincu, a precizat că va trimite adrese la toate unităţile administrativ-teritoriale care au servicii publice de asistenţă socială, dar a ţinut să precizeze că în baza datelor ce vor fi transmise de aceste servicii, DGASPC va putea face unele verificări.

"Vom face o adresa sa le aducem la cunostinta prevederile acestei hotarari. Ei (n.red. serviciile de asistenta sociala) au in prima faza atributii in acest sens. Vom solicita un raport si astfel vom putea monitoriza si vom putea face un plan de vizite la locul de derulare al diferitelor activitati. Daca exista suspiciuni, putem solicita si un raport cu privire la modul in care au fost cheltuite sumele obtinute de copii in urma prestarii diferitelor activitati. Dar cand sunt astfel de cazuri ele ne trebuiesc aduse la cunostinta de catre cei de la serviciile locale de asistenta sociala. Ei trebuie să ne prezinte noua un raport trimestrial", a precizat directorul DGASPC Botoşani.


Ambiguităţi... legale!

Până când apele se vor limpezi, părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte concursuri de dans, muzică sau interpretare, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio sau TV, figurant sau model la şedinţe foto, la prezentări de modă, sportivi profesionişti în sporturi de performanţă trebuie să meargă la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială să depună o notă de informare, însoţită de mai multe documente. Mai mult, cu cel puţin zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părinţii trebuie să transmită Serviciului Public Local de Asistenţă Socială o copie certificată "conform cu originalul" de pe contractul încheiat cu organizatorul, care va cuprinde informaţii şi despre banii pe care îi va câştiga copilul. Asta, bineînţeles, în condiţiile în care - în cazul concursurilor - nimeni nu va şti, până la finalizarea competiţiei, dacă minorul va câştiga sau nu vreun premiu constând în bani.

Până când angajaţii SPLAS Botoşani se vor lămuri în privinţa noilor reglementări legale, părinţii speră ca şi cei care au atribuţii de control şi verificare să le dea răgazul necesar şi să nu aplice amenzi!

Cei care nu informeaza serviciul public de asistenta sociala inainte de inceperea activitatii copilului sau care nu transmit copia certificata a contractului risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

(Claudia Luca)

 

Spune-ne opinia ta