Botosani: Simpozion dedicat Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Botosani: Simpozion dedicat Zilei Mondiale a Zonelor Umede
La data de 2 februarie se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, eveniment care marchează semnarea în 1971 a Convenţiei de la Ramsar (Convenţia asupra zonelor umede). Conform  acestei Convenţii zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare.

Sarbatorirea acestui eveniment se face in anul 2010 sub deviza: "Grija pentru zonele umede-un raspuns la schimbarile climatice".
 
Acest slogan atrage atenţia asupra necesitatii protejarii zonelor umede, a modului in care ne putem implica in conservarea acestora, avand in vedere ca ele reprezinta  un factor de atenuare a efectelor negative produse de schimbarile climatice care afecteaza din ce in ce mai mult planeta (temperaturi foarte ridicate, secete, ploi, inundatii, afectarea ecosistemelor si disparitia  speciilor).


Biodiversitatea mondială este grav ameninţată, rata dispariţiei speciilor fiind de între 100 şi 1000 de ori mai mare decât rata normală. Peste o treime din speciile evaluate sunt ameninţate cu dispariţia şi se estimează că 60% din serviciile ecosistemice ale Terrei s-au degradat în cursul ultimilor 50 de ani. La originea acestei situaţii se află activităţile umane, în special schimbarea destinaţiei terenurilor, exploatarea excesivă, practicile nesustenabile, poluarea şi introducerea unor specii invadatoare, activităţi care conduc la distrugerea, fragmentarea şi degradarea habitatelor, precum şi la dispariţia speciilor care locuiesc în aceste habitate.
Cu toate eforturile depuse la nivel mondial fenomenul de pierdere a biodiversităţii nu a putut fi stopat. Acest fenomen are consecinţe diverse, de la schimbări minore la colapsul unor întregi ecosisteme şi dispariţia serviciilor aferente, cum ar fi aprovizionarea cu apă şi hrană sau reglarea climei, punând în pericol prosperitatea şi bunăstarea viitoare. Biodiversitatea joacă un rol esenţial şi în îndeplinirea altor obiective strategice, în special a celor în materie de siguranţă alimentară şi de combatere a schimbărilor climatice. Ea este totodată o importantă sursă de venit în sectoare precum agricultura, pescuitul şi turismul.


Mesajul transmis in acest an de catre Organizaţia Naţiunilor Unite nu este intamplator si a fost inspirat din cele doua evenimente importante care au avut loc la sfarsitul anului 2009 si respectiv inceputul anului 2010: Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice si declararea anului 2010 ca "An International al Biodiversitatii". Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani va disemina acest mesaj în randul cetatenilor botosaneni, actiune sincron in multe localitati ale lumii, pe data de 2 februarie.

In judetul Botosani, trei dintre zonele umede au fost declarate arii naturale protejate de interes comunitar si fac parte din Reteaua Ecologica Europeana NATURA 2000: Lac Stanca Costesti, Iazurile de pe Valea Baseului Podrigai Ibanesei, Turbaria Lozna.

Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botosani desfasoara sistematic verificări a acestor areale protejate  pentru a  depista eventualele actiuni umane care pot afecta negativ habitatele existente si pentru a efectua monitorizari ale speciilor de flora/fauna salbatica.
Programul stabilit pentru acest eveniment vizeaza informarea cetatenilor prin distribuirea de materiale informative, apariţia unui comunicat de presa in ziarele locale si organizarea unui simpozion in parteneriat cu Scoala cu clasele I-VIII nr 6 "Grigore Antipa" Botosani, la care vor participa cadre didactice si elevi din Ecoscolile judeţului Botosani - Şcolile nr 12, 10, 7, 11, 17, Scoala de Arte si Meserii Botoşani, Ecoscoala Catamarasti, Liceul de Stiinte ale Naturii Grigore Antipa si 3 ONG-uri locale - Cercul Ecoturistic CarPates Botoşani, SOR – sucursala Botosani şi Addoptim Botoşani.


In cadrul simpozionului va avea loc lansarea oficială în judeţul Botoşani a "Anului International al Biodiversitatii", care va fi marcat pe parcursul intregului an de ample actiuni de constientizare a populatiei locale privind necesitatea protejarii habitatelor, a florei si faunei locale. 

 

DIRECTOR COORDONATOR APM,
Ing. Sorin Grindei


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

astăzi, 22:34
212

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
381

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
526

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...